Ingen kommer bedre ut etterhvert som historien rulles ut. Terras selgere har ikke bare anbefalt en investering som de burde visst at ikke egnet seg for kommunene. De har også vært ganske sparsomme med informasjon om den reelle risikoen knyttet til investeringene. Det er så en kan lure på om selv Terras folk har forstått produktene de har solgt.

Det blir også tydeligere at de som hadde ansvar for å forvalte kommunenes penger, ikke visste hva de gjorde. Det er også helt uakseptabelt. Rådmenn, kommuneadministrasjon og lokalpolitikere skylder på at de ikke visste og ikke forsto. De viser til at Terra-selgerne sa at det var liten risiko og at de betraktet selgerne som rådgivere.

Men rådmenn og deres hjelpere i administrasjonen burde forstått at de ikke kan plassere flere hundre millioner kroner i noe de ikke forstår, bare fordi en hyggelig mann fra Terra sier at det er lurt. De visste at Terra tok et gebyr og måtte i det minste forstå at selskapet tjente på å selge dem investeringsproduktet.

Etter at saken har kommet opp, har noen luftet tanken om at kanskje kommunene ikke er skikket til å ha denne typen ansvar. Men hvis ikke kommunene kan styre penger, kan de heller ikke drive store velferdsoppgaver. Løsningen er nok heller å slå sammen norske kommuner, slik Høyre-leder Erna Solberg og alle forskere som har studert den norske kommunestrukturen har foreslått.

Større kommuner vil ha mer ekspertise innen økonomistyring enn små. I tillegg vil det kunne frigjøre midler fra administrasjon til tjenester til glede for innbyggerne. Det er først og fremst innen administrasjon og teknisk sektor at det er stordriftsfordeler å hente. Mange små kommuner mangler også tilstrekkelig ekspertise til å hjelpe innbyggere med spesielle behov.

Ekspertise løser riktignok ikke alle problemer. Både Bærum og Oslo har rotet bort penger på spekulative investeringer tidligere. Det imidlertid ikke meningen at kommunene skal ha ekspertise på kompliserte finansinstrumenter. Det de trenger er folk som er kloke nok til å si nei til å investere pengene i noe de ikke forstår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.