Hvis det var et annet parti som oppførte seg slik, ville Frp-formann Siv Jensen vært sjokkert, slik hun pleier.

Les også: Norges mest sjokkerte politiker

På Frps landsmøte for en drøy uke siden kom det til uttrykk en voldsom frustrasjon fra store deler av partiet over at enkelte lokale Frp-politikere har gått med på bompengefinansiering av veiprosjekter. Ingen skal være så kraftig imot bompenger som Frp. Partiet lover at bommene skal rives og bomselskapenes gjeld slettes. Når Frp i Oslo, Os og Austevoll godtar bomprosjekter og økte bomsatser, skaper det ubehag for Frp-folk som kjemper imot bommer andre steder.

Onsdag i forrige uke altså tre dager etter at Frp-landsmøtet på Gardermoen var avsluttet bestemte byrådet i Bergen seg for å gå videre med det såkalte Bergensprogrammet. Det er snakk om ny ringvei, ny bybane, sykkelstier og miljøtiltak.

I byrådet i byen sitter Frp, som i valgkampen ifjor lovet velgerne å gå imot både bybanen og bompenger. Ikke minst misliker partiet at bilistene skal være med på å finansiere kollektivtransporten via bompenger.

Til tross for både de klare valgløftene og det rykende ferske landsmøtevedtaket om kompromissløs bompengemotstand, vil partiet stemme for at byen neste år skal sende en ny søknad om bompengefinansiering av prosjektene.

Dette viser en god og en dårlig side ved Frp. Den gode er at lokale Frp-politikere demonstrerer at partiet kan være pragmatisk og forholde seg til virkeligheten slik den er når partiet først kommer i maktposisjon. Det viser at partiet kan være en samarbeidspartner det er mulig å stole på.

Den dårlige siden ble vist på landsmøtet. Debatten om bompenger avslørte manglende tillit til at partiets folkevalgte lokalpolitikere søker best mulig løsninger. Og den demonstrerte partiets manglende evne til å ta belastningen det alltid innebærer å ta politisk ansvar.

Det siste minner om problemet SV har slitt med i regjering. Det er et varsel om hva som kan komme hvis Frp havner i regjeringskontorene etter valget neste år. Politikk er kompromisser. Den som ikke har evnen til å både inngå kompromisser og ta ansvar for dem etterpå, har lite i politikken å gjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.