Frps prinsipper

Leder DN: Det tok ikke mer enn en halv uke fra Fremskrittspartiet vedtok sitt nye prinsipp om konsekvent nei til bompenger, til det ble brutt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hvis det var et annet parti som oppførte seg slik, ville Frp-formann Siv Jensen vært sjokkert, slik hun pleier.

Les også: Norges mest sjokkerte politiker

På Frps landsmøte for en drøy uke siden kom det til uttrykk en voldsom frustrasjon fra store deler av partiet over at enkelte lokale Frp-politikere har gått med på bompengefinansiering av veiprosjekter. Ingen skal være så kraftig imot bompenger som Frp. Partiet lover at bommene skal rives og bomselskapenes gjeld slettes. Når Frp i Oslo, Os og Austevoll godtar bomprosjekter og økte bomsatser, skaper det ubehag for Frp-folk som kjemper imot bommer andre steder.

Onsdag i forrige uke altså tre dager etter at Frp-landsmøtet på Gardermoen var avsluttet bestemte byrådet i Bergen seg for å gå videre med det såkalte Bergensprogrammet. Det er snakk om ny ringvei, ny bybane, sykkelstier og miljøtiltak.

I byrådet i byen sitter Frp, som i valgkampen ifjor lovet velgerne å gå imot både bybanen og bompenger. Ikke minst misliker partiet at bilistene skal være med på å finansiere kollektivtransporten via bompenger.

Til tross for både de klare valgløftene og det rykende ferske landsmøtevedtaket om kompromissløs bompengemotstand, vil partiet stemme for at byen neste år skal sende en ny søknad om bompengefinansiering av prosjektene.

Dette viser en god og en dårlig side ved Frp. Den gode er at lokale Frp-politikere demonstrerer at partiet kan være pragmatisk og forholde seg til virkeligheten slik den er når partiet først kommer i maktposisjon. Det viser at partiet kan være en samarbeidspartner det er mulig å stole på.

Den dårlige siden ble vist på landsmøtet. Debatten om bompenger avslørte manglende tillit til at partiets folkevalgte lokalpolitikere søker best mulig løsninger. Og den demonstrerte partiets manglende evne til å ta belastningen det alltid innebærer å ta politisk ansvar.

Det siste minner om problemet SV har slitt med i regjering. Det er et varsel om hva som kan komme hvis Frp havner i regjeringskontorene etter valget neste år. Politikk er kompromisser. Den som ikke har evnen til å både inngå kompromisser og ta ansvar for dem etterpå, har lite i politikken å gjøre.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør