Fjorårets tippeligavinner Stabæk står på konkursens rand. Også Lyn og Bodø Glimt sliter tungt, og mange flere er nødt til å kutte kraftig i kostnadene. Ifølge klubbene handler det om sviktende sponsorinntekter som følge av finanskrisen. Selv om finanskrisen spiller en rolle, er det neppe hele forkl#229en. Det er en kjent sak at fotballklubber, både utenlandske storklubber og norske småklubber, med jevne mellomrom ikke greier å holde styr på pluss og minus.

Eksperter på fotballøkonomi forklarer de hyppige krisene med at fotballklubber er fanget i en økonomisk felle som på fagspråket kalles fangens dilemma. Siden det ligger store inntekter i å gjøre det bra i ligaen, har klubbene et kraftig incentiv til å investere i spillere som er bedre enn spillerne i de andre klubbene. Drømmescenariet for den enkelte klubb ville være om alle andre holdt igjen på spillerkjøp og lønninger, noe som ville økt vinnersjansene betraktelig for den ene som ikke holdt igjen. Det er, som alle forstår, ikke mulig. Det nest beste alternativet hadde vært om alle klubbene ble enige om å snøre igjen pengesekken. Da hadde ingen hatt større vinnersjanser enn de andre, men i det minste hadde ingen brukket ryggen økonomisk. Dessverre ender en med den kollektivt verste løsningen, som er at alle overinvesterer, uten at noen bedrer sine vinnersjanser.

Av og til er pengebruken så frisk, at selv de inntektene som følger med et seriemesterskap, ikke er store nok. Krisen i Stabæk, fjorårets serievinner, illustrerer det. Den økonomiske misèren i Tippeligaen handler også om et økonomisk amatørskap, som bare er mulig i en bransje med en ustoppelig tilgang på rike onkler som stiller opp når klubbkassen er tom.

Stabæks velgjører, investoren Kjell Chr. Ulrichsen, har flere ganger reddet klubben fra konkurs, men gir seg nå på eiersiden etter å ha svidd av rundt 100 millioner kroner. Ulrichsen sier at det ble litt for mye følelser og litt for lite økonomisk styring. Det tror vi også.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.