Tid for bønner

Er det en matkrise? Har klimaendringer skylden? Og er bønner svaret? Her er åtte spørsmål og svar om galopperende hvetepriser.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Prisene på hvete har føket 60-80 prosent opp i været siden juli. Prisene på mais har økt med 40 prosent. Ris er også blitt dyrere.

* Er det matkrise nå?

Ikke ifølge Verdens matvareorganisasjon (FAO), som nylig slo fast at det var balanse i tilbud og etterspørsel i markedet for korn. FAO anslår at det i 2010 vil bli høstet 2239 milliarder tonn korn. Det er bare én prosent mindre enn ifjor og den tredje største avlingen i historien. FAO mener avlingen er stor nok til å dekke etterspørselen i 2010/2011. Prisene er dessuten fortsatt ikke oppe i nivåene fra 2008.

* Er FAO for optimistisk?

Et spørsmål er om organisasjonen undervurderer veksten i etterspørselen. Dessuten kom amerikanske myndigheter med anslag for avlingene i USA etter at FAO kom med sitt tall. Det var disse tallene som utløste uroen i markedene de siste dagene. Tallene viser at USAs beholdning av mais vil være på det laveste nivået på 14 år .

* Hvis FAO har rett og det er nok mat, hvorfor øker prisene?

En forkl#229 er Russlands eksportforbud etter at hveteavlingene i landet ble rammet av tørke i sommer. Også Ukraina har satt inn restriksjoner. Samtidig har land i Midtøsten og Nord-Afrika begynt å hamstre. Slike tiltak har bidratt til galopperende priser. FAO mener det også er mangelfull informasjon om tilbud og etterspørsel, lite åpenhet og pannikkhandel.

* Det er altså nok mat, så da er det ikke så farlig?

Det hjelper ikke om det er nok mat hvis den er for dyr for den som er sulten. FAO har beregnet at kostnadene ved matimport vil stige med åtte prosent for de 77 fattigste landene i verden sammenlignet med 2009/2010. Hvor hardt det slår ut, avhenger av lokale forhold. I Mosambik ble det opptøyer i starten av september da myndighetene skrudde opp den regulerte prisen på brød med 30 prosent. FAO tror utslagene blir mindre merkbare i en del andre afrikanske land som har hatt gode maisavlinger.

* Er det klimaendringer som har skylden når avlingene slår feil i Russland?

Det kan ingen si sikkert. I utgangspunktet skal Russland kunne produsere mer mat i en varmere verden. Det er antatt at klimaendringer vil ramme matproduksjonen i Afrika, men at det blir bedre betingelser for å dyrke mat for eksempel i Russland, USA og Norge. Det kan bli gode forhold for vinbønder i Storbritannia. Samtidig kan klimaendringer føre til at det oftere oppstår situasjoner med ekstremt vær, som tørke og hete eller flom. I sommer rammet hete hveteavlingene i Russland og flom risavlingene i Pakistan. Dermed blir usikkerheten om avlingene større. En ny studie fra britiske forskere viser hvordan hyppigere tilfeller av ekstremvær i Nord-Kina kan bidra til at mellom 20 og 30 prosent av hveteavlingene der svikter.

* Hva kan gjøres med det?

Ganske mye, ifølge de britiske forskerne. De mener tapene kan reduseres ganske betraktelig hvis landbruket tilpasser seg klimaendringene. Det må utvikles arter som tåler tørke bedre, og det må investeres mer.

* Hva har bandet Black Eyed Peas med dette å gjøre?

Ingenting, bortsett fra at den afrikanske bønnen bandet har hentet navnet fra, kan være en strategi for både klimatilpasning og mer matsikkerhet for fattige afrikanske land. Nylig var det en fire dagers internasjonal konferanse tilegnet den svartøyde bønnen i Senegal. Bønnen er proteinrik, og økt dyrking av den kan bidra til at afrikanske land blir mindre avhengige av import av hvete. Samtidig er bønnen en tøffing som klarer seg uten vann over lengre tid og dermed kan passe bra i et varmere klima.

* Så vi må stole på bønner?

Matkrisen - eller hva det nå er - har satt bønner på spisekartet.

Les også: - Ligger an til en perfekt storm

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør