Blant de større sensasjonene fra Wikileaks-dokumentene er hvor lite sensasjonelle de egentlig er. Det har vært få store avsløringer. I stor grad har de bekreftet opplysninger som lenge har vært omtalt i internasjonale medier.

For den delen av internasjonal venstreside som ser USA som roten til det meste som er leit og trist her i verden, har dette vært en nedtur. Diplomatmeldingene tegner et bilde av en supermakt som selvsagt fremmer sine egne nasjonale interesser, men som også har idealistiske motiver og ihvertfall ingen ondskapsfull masterplan.

Situasjonen kan minne om hva som ville skjedd blant verdens ufoentusiaster, hvis de egentlige «X-Files» skulle bli lekket, og det viste seg at alle påståtte observasjoner av flyvende tallerkener hadde naturlige, jordiske forkl#229er.

Reaksjonen blant de mest hardbarkede ufologene ville selvsagt vært at lekkasjen i seg selv var en konspirasjon for å tilsløre den egentlige sannheten.

Så også med Wikileaks. Blant dem som aner «ugler i mosen», er den norske forskeren og midtøsteneksperten Cecilie Hellestveit ved Universitetet i Oslo. I en artikkel i Morgenbladet påpeker hun at dokumentene tegner et bilde av USA «som en meget hederlig aktør, som stort sett opptrer i tråd med det USA offisielt hevder å stå for». Dette kolliderer åpenbart med Hellestveits eget verdensbilde. Videre finner hun tidspunktet for lekkasjene suspekt. De er kommet dryppvis, og som bestilt for å styrke Obama-administrasjonens posisjon overfor Kongressen og maktspillet i Midtøsten.

Dessverre drar ikke Hellestveit argumentrekken til sin logiske konklusjon. Er dette en sammensvergelse, er det naturlig å tro at den går til toppen av det amerikanske samfunnet. Mange mennesker må være involvert. Barack Obama bør forberede seg på å tilbringe resten av livet i fengsel, når den egentlige sannheten kommer ut. En årsak til forskerens noe ulne tilnærming er kanskje at den mest prominente tilhengeren av USA-står-selv-bak-lekkasjene-teorien er Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Han mener også at USA sto bak 9/11-angrepene og tviler på at Holocaust har funnet sted.

For en forsker som vil bevare sin akademiske troverdighet, er enkelte meningsfeller for belastende. Tross alt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.