Denne uken har kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vært i Davos på Verdens økonomiske forum. Forumet er et av kronprinsens «fokusområder», <a href="http://www.kongehuset.no/c27941/seksjonstekst/vis.html?tid=83558">ifølge kongehusets hjemmesider</a>.

Alt i forhold til Norge

Yara har det. Veritas har det. Vegvesenet har det. Enhver overbetalt konsulent har det. Men hva i all verden skal kronprinsparet med «fokusområder»?

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fromhet styrker riket
Valgspråk for Christian IV, konge i Danmark-Norge 1588–1648

Christian VII var konge for Danmark-Norge fra 1766 til 1808. Hans valgspråk var «Fedrelandets kjærlighet min berømmelse». Før ham inneholdt de fleste kongelige valgspråk Gud eller Herren.

Da Haakon VII ble konge i et selvstendig Norge i 1905, valgte han «Alt for Norge». Olav V og Harald V gjorde det samme. Det er grunn til bekymring for at kronprins Haakon, når han blir Haakon VIII, kan ende med noe annet. Noe fryktelig annet.

Kronprinsesse Mette-Marit har tatt steget ut på Twitter. I løpet av kort tid har hun fått over 23.000 følgere. Fra Davos tvitret hun et bilde av en øldrikkende Ferd-sjef Johan H. Andresen – næringslivets tvitremester – med teksten «Tatt på fersken ...».

I Davos ble kronprinsessen intervjuet av NTB om sin tvitring. Hun gjør det for å nå de unge, fortalte hun.

– Det å ha et høyt nok innholdsfokus er viktig for meg, fortalte hun.
Se video:Det er slikt som gjør vondt å lese. Fokus er ikke noe man kan ha. Fokus er et punkt. Noe kan være i fokus. Og man fokuserer på ting. Men man kan ikke «ha fokus». Man kan ha leverpostei på brødskiven. Eller gulost. Eller syltetøy. Man kan ikke ha fokus på brødskiven. Men man kan fokusere på den.

«Enig, dårlig formulert,» svarte kronprinsessen etter at jeg tvitret en melding til henne om at «du kan ikke «ha et høyt nok innholdsfokus». Du kan «ha godt nok innhold». Du er jo ikke konsulent, tross alt.».

Og det er fort gjort, så klart. Problemet er at det slett ikke er tilfeldig. For kronprinsparet er fokus noe de satser på. Det er bare å ta en titt på kongehusets nettsider. Under «offisiell virksomhet» er det egne menyvalg for å lese mer om «H.K.H. Kronprinsens fokusområder» og «H.K.H. Kronprinsessens fokusområder».

De er selvsagt ikke alene om å ha fokusområder. Du finner det hos alle fra Rederiforbundet og Aleris Omsorg til Lions Norge og Sørum kommune. Det blir ikke bedre av den grunn. Det er et ord overbetalte konsulenter burde få ha for seg selv.

Under «fokusområder» lister kronprinsparet opp ting de er spesielt opptatt av. De kunne kalt det hovedinteresser. Eller hovedsaker. Eller viktige saker. Eller prioriteringer. Kronprinsessen lister opp blant annet hiv og aids, innovasjon og arkitektur og psykisk helse. Kronprinsen med litt mer manneting, som Verdens økonomiske forum, miljø og klima og «Global dignity»-prosjektet han driver.

Det er ikke bare «fokus» kronprinsparet sliter med.

– Dere kommer til å gjøre en forskjell i forhold til menneskene som er rundt dere, sa kronprinsen da han snakket til elever på St. Hallvard videregående skole i Lier i 2010.

De hadde vært med på verdighetsdagen hans. Det er mulig han mente det bokstavelig. At disse elevene, sammenlignet med menneskene rundt dem, vil gjøre en forskjell. Men sannsynligvis forsøkte han å si til elevene at «dere kommer til å gjøre en forskjell for menneskene som er rundt dere». Det høres litt mer trivelig og kronprinsaktig ut.

– Av dette kan vi lære minst to ting som er relevant i forhold til anledningen vi er samlet om her i dag, sa kronprinsen da han åpnet Universitetet i Nordland ifjor.

Han mente trolig «relevant for anledningen». Men han snakker som annenhver deltager i Dagsnytt 18. Eller som Arbeiderpartiets samferdselspolitiske talskvinne Anne Marit Bjørnflaten på NRKs Debatten denne uken.

Bjørnflaten var «bekymret i forhold til», mens hun mente «bekymret for». Hun sa at hun var «enig i forhold til en ting», mens hun nok mente at hun var «enig i en ting». Hun ville «si en ting i forhold til kollektivtrafikken», mens hun heller burde «si en ting om kollektivtrafikken».

Spiller det noen rolle med dårlig språk? Ja. For godt språk gir så mye mer. Bare tenk om kronprinsen hadde stått på Rådhusplassen i Oslo 25. juli og sagt:

«I kveld er gatene fylt i forhold til kjærlighet.»

Eller om statsminister Jens Stoltenberg 22. juli hadde sagt: «Vi lover et bredere fokus på åpenhet og i forhold til demokrati.»

Som republikaner vil jeg egentlig ikke ha noen konge. Men når vi først har det, vil jeg ha en som lover «Alt for Norge».

Ikke en som lover «Alt i forhold til Norge».

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter