Leder DN: Vil han at alle norske forbrukere skal spise Norvegia og Jarlsberg?

Å nei. «Vi har norsk brie og camembert, blant annet fra Dovre. Den er god, den», sier Øiom til Aftenposten.

Det skal ikke sies et vondt ord om brie fra Dovre. Eller chèvre fra Haukeli. Men den kraftige veksten i importen av ost de siste årene tyder på at forbrukerne setter vel så stor pris på ost som er produsert andre steder.

Bøndenes ønsker om høyere toll handler imidlertid ikke så mye om nordmenns forbruk av franske dessertoster, som truselen osteimporten utgjør for Tines storselgere Norvegia og Jarlsberg.

Den store skrekken er at disse skal bli utkonkurrert av tilsvarende utenlandske oster, noe som vil gjøre det umulig for melkebøndene å få avsetning på melken de produserer. Mens salget av ost øker, drikker vi stadig mindre melk.

Tines strategi for å møte endringen i forbrukernes preferanser, er som forventet. I stedet for å lage noe folk har lyst på, skal forbrukerne tvinges gjennom lommeboken.

Det kan sikkert fungere. Blir utenlandske oster dyre nok, vil nok etterspørselen gå ned.

Samtidig er strategien risikabel.

Debatten det siste året viser at norske forbrukere er grundig lei av dårlig utvalg i butikkene og det faktum at de må betale mer for maten enn forbrukere i nær sagt alle andre land. Hittil har landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp), med god hjelp fra Matkjedeutvalget, greid å lede oppmerksomheten bort fra landbrukspolitikken ved – på temmelig tynt grunnlag – å legge skylden på de store matkjedene.

Dersom politikerne gir etter for Tines ønsker og de norske tollmurene bygges ytterligere opp, kan det bli litt for tydelig både hvorfor maten er dyr og hvorfor ostedisken i en gjennomsnittlig norsk matbutikk består av endeløse stabler med Norvegia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.