Dumping

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Leder DN: Kan noen forsyne Norges Bondelag med en ny ordbok? Mye tyder på at organisasjonen har mistet den gamle.

I gårsdagens utgave av Nationen anklager generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag spanske bønder for å drive dumping av landbruksprodukter i Norge.

«Slangeagurk frå Spania til 2,75 kr kiloen er ikkje i nærleiken av å gi ei leveleg inntekt i Norge. Spanske bankar har tatt over jordbruket i Spania og dei nyttar arbeidarar frå Nord-Afrika», sier Skorge.

Men at spanske bønder produserer agurker billigere enn norske bønder, gjør ikke den spanske eksporten nødvendigvis til dumping. Nesten alle landbruksprodukter kan produseres billigere andre steder enn i Norge. Dumping blir det først når produktet selges for vesentlig mindre i utlandet enn i hjemmemarkedet.

Det er godt mulig agurk er dyrt i Spania, men da må Skorge argumentere med det og ikke med at Spania benytter seg av arbeidskraft fra Nord-Afrika. Det har vel vært en og annen polsk jordbærplukker i sving på norsk åkre.

På den annen side er ingenting bedre enn at Bondelaget engasjerer seg mot dumping av landbruksprodukter. Det er en praksis som oppmuntrer til opprettholdelse av ulønnsom produksjon til skade for forbrukerne i den rike delen av verden og bøndene i den fattige.

Bondelaget kan jo starte med seg selv og sitt eget selskap Tine. DN skrev igår at prisen på norskprodusert Jarlsberg i dagligvarebutikken Waitrose i London er rundt 90 kroner per kilo, mens den på Coop i Snertingdal koster nærmere 135 kroner per kilo og drøye 102 kroner på Rema 1000 i Oslo.

Forkl#229en på at Jarlsberg er billigere i London enn i Snertingdal er blant annet norske eksportsubsidier på ti kroner per kilo, finansiert av norske forbrukere gjennom høyere melkepriser i Norge.

Mens Tine ved hjelp av eksportsubsidier selger osten billig utenlands, arbeider selskapet nå for høyere toll på utenlandsk ost som selges i Norge. Det er nødvendig, ifølge selskapet, for «å trygge de norske produktene».

Tine og Norges Bondelag står naturligvis fritt til å forsøke å skaffe seg best mulig rammebetingelser for sine eiere og medlemmer. Når det gjelder dumping, gjør norske bønder klokt i å gå stille i fjøsdørene.

Les også: Jarlsberg på billigsalg i London

Endeløse stabler med Norvegia