Her er årets påskenøtt for Fremskrittsparti-leder Siv Jensen: Hvordan skal hun bli kvitt Frps klimaproblem? Det trengs ikke noe klimapanel fra FN for å se at det er høyst reelt. Det holder å se på tv.

Frp liker å tro om seg selv at det er et parti med klare svar. Jensen viste noe helt annet da hun i forrige uke ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om klima i NRKs «Aktuelt».

«Finnes det menneskeskapte klimaendringer, Siv?» var Lysbakkens enkle spørsmål.

Først valgte Jensen heller å snakke om samferdsel. Lysbakken stilte spørsmålet en gang til. Likevel klarte Jensen fortsatt ikke å gi et begripelig svar. I stedet for å svare, forsøkte Jensen å anklage den rødgrønne regjeringen for å få til lite i klimapolitikken.

«Det har vært klimaendringer i all tid. Spørsmålet er om din regjering har veldig mye å slå seg på brystet for når det gjelder å bekjempe klimaendringene dere mener er så skumle,» svarte Jensen.

Også programleder Ole Torp forsøkte å få Jensen til å svare på Lysbakkens spørsmål.

«Men Siv Jensen, kan du ikke bare svare på dette spørsmålet, for det er veldig mange som lurer på det,» sa Torp.

Jensen fikk dermed en tredje mulighet. Heller ikke da klarte hun å svare.

«Fremskrittspartiet erkjenner at vi har et ansvar for å iverksette gode miljøtiltak som vil forbedre luftkvalitet og en rekke andre ting. Så er spørsmålet om hans regjering har veldig mye å skryte av i dette spørsmålet,» sa Jensen og henviste til Lysbakken igjen.

For Jensen ble det en pinlig opptreden. Svaret burde være enkelt å gi. Verdens fremste klimaforskere blir stadig sikrere på at menneskeskapte utslipp er i ferd med å endre klimaet på jorden. Det er den beste kunnskapen vi har. Og den bør legges til grunn for politikken. Hun kunne avrundet med at det gjelder å være «føre var», men at det fortsatt er mye vi ikke vet sikkert og at tiltakene må være fornuftige og med god miljøeffekt, ikke symbolpolitikk.

Men i stedet for å rydde tvilen unna, snakket Jensen om at «det har vært klimaendringer i all tid». Selvfølgelig har klimaet endret seg før. Det er naturlig at klimaet endres. Men det er ikke naturlig at menneskene endrer klimaet. Jensens uttalelse handler ikke om sunn skepsis, men om fornektelse av kunnskap.

Frps programmer gir henne grunnlag både for å fornekte og for å være føre var. I forslaget til prinsipprogram står det at Frp «skal føre en ansvarlig og fremtidsrettet klimapolitikk basert på fakta». Men i forslaget til handlingsprogram trekkes klimaforskningen i tvil og det dyrkes konspirasjonsteorier om at FNs klimapanel skal «være ledet av politikere og byråkrater der ønsket om økte bevilgninger går på bekostning av vitenskapelige fakta».

De to programforslagene peker i hver sin retning, og der ligger Frps klimaproblem. Vil partiet legge anerkjent klimaforskning til grunn, slik forslaget til prinsipprogram ser ut til å gjøre? Eller vil partiet lene seg på konspirasjonsteorier og løsrevne påstander fra ymse klimaskeptikere, slik forslaget til handlingsprogram legger opp til?

Siv Jensens problem er at hun har begge fløyer i eget parti. På partiets landsmøter er konflikten blitt skjøvet unna. Så mens stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen snakker om å ta forskningen på alvor og være «føre var», snakker hans kollega Per Willy Amundsen om at «klimafantaster har erstattet Marx med CO2».

Den uklarheten er ikke bare Frps problem. Den er et problem for et borgerlig regjeringsalternativ i valgkampen. Jensen må få til en avkl#229 i eget parti. Hun kan være helt sikker på at hun vil få Lysbakkens betimelige spørsmål igjen. Hun bør sørge for å ha et bedre svar neste gang.

Les også: Jorden kan bli katastrofe-varm

<b>Varmeste Svalbard på 1800 år</b>


- Trenger ny jordklode for å dekke forbruksveksten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.