Knapt en dag har gått siste uke uten en ny avsløring av rasistiske uttalelser fra kandidater for Sverigedemokraterna (SD), det svenske høyrepopulistiske partiet. Samtidig har oppslutningen økt på meningsmålingene. Ifølge gårsdagens måling i Expressen, avisen som har ledet kampanjen mot partiet, vil SD få nær 12 prosent av stemmene og bli landets tredje største under søndagens valg. Det finnes en veldig enkel forklaring.

Lørdag skal partisjef Jimmie Åkesson avslutte sin valgkamp på Nytorget i Stockholm. Politiet er for lengst i gang med forberedelsene, for å hindre et gateslag. Foran partiets valgbod på Sergels torg sto det igår formiddag seks væpnede politifolk.

SD er Sveriges mest hatede parti. Det har sine årsaker. En av årsakene er at sverigedemokrater, ihvertfall noen av dem, har en uvane med å levere klare meldinger på nettet om innvandrere, muslimer, jøder, kvinner og Zlatan Ibrahimovic – særlig utpå kvelden og sjelden under eget navn, men likevel.

– Jeg beklager, men husker ikke i detalj hva det var jeg skrev, forklarer Christoffer Dulny, som inntil mandag var partiets toppkandidat i Stockholm. Han trakk seg brått fra alle verv da det ble klart at han hadde beskrevet innvandrere som «absolutt verst» til å lyve, manipulere og hetse. Han hadde skrevet mye annet også.

– Jeg er skuffet og naturligvis opprørt, kommenterte partileder Åkesson, og insisterte på at 99 prosent av partiets kandidater ikke opptrer som rasistiske nettroll.

De gjør uansett mye av seg.

En riksdagsrepresentant har fremholdt at kvinner som blir slått klager for mye, en lokalpolitiker har skrytt av at han har slåss med «kebabspisende misfostre», en kandidat i Skåne har slått fast at «jøder utelukkende kan livnære seg som parasitter», partiets politiske sekretær i Malmö har skrevet om den «negroide populasjonen» i byen, Sverigedemokraternas toppkandidat i Vimmerby har fremholdt at folk fra Midtøsten er «kannibaler og hodejegere». Og så dukket partiets kvinnelige toppkandidat i Halmstad opp på et bilde der hun støvsuget (!) - med et hakekorsarmbind.

Avsløringene er kommet fordi en betydelig gruppe svensker bruker minst like mye energi på å lete opp rasister og nazisympatisører i SD som Jimmie Åkesson bruker på å forsikre om at han ikke leder et rasistparti.

Å hate Sverigedemokraterna er en liten industri. Løssalgsavisen Expressen, med hjelp av antirasistiske aktivister, har gjort SD-avsløringer til en valgkampspesialitet og kan telle opp rundt ti skalper etter årets sesong. I bokhandlene selges bind to av en serie bøker med utvalgte SD-tåpeligheter. En annen bok forteller SD-vitser:

– Hva sier Jimmie når en medarbeider sykmelder seg? Vi må få en breivikar.

– Hvilken arkitekturstil er særlig populær blant sverigedemokratene? Hitlerjugend.

Den slags.

Politiet forbereder seg på lørdagens møte i Stockholm fordi enkelte SD-hatere tidligere har gått mer håndfast til verks enn å fortelle flaue vitser.

Ved forrige valg var vuvuzelaer populære for å hindre at Åkesson fikk ut budskapet. Siden har andre forsøkt seg med å kaste bløtkaker og urin. I Sveg i Jämtland forrige uke kimte den lokale kirken for å overdøve SDs møte på torget. Klokkebruken var vedtatt i menighetsrådet.

Men jo høyere SD-haterne roper, desto bedre går det for partiet. Det ser ihvertfall slik ut.

Valgforskerne og analytikerne har en enkel forklaring. Sverige tar i år imot rundt ti ganger så mange flyktninger og asylsøkere som Norge og Danmark. Integreringen er ikke spesielt vellykket. Halvparten av befolkningen er mot denne politikken, men bare Sverigedemokraterna deler deres bekymring. Overdoser av historisk og kulturelt betinget politisk korrekthet kan tidvis ha en høy demokratisk pris.

 

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.