Klimaforhandlinger er litt som juleselskaper. Folk som ikke har sett hverandre siden ifjor, møtes for å gjøre det samme som de alltid har gjort.

De er et nytt sted hvert år, men enten de samles på Bali, i Cancun, Warszawa eller Lima, klarer de å skape den hjemmekoselige stemningen med de kjente og kjære forkortelsene, dokumentsenteret, de samme gamle kranglene og tradisjonen med å holde på til langt på natt. Til og med det trådløse nettet er det samme.

Mens familieselskaper gjerne har en full onkel som noen håper helst ikke kommer i år, har klimaforhandlingene Bolivias president Evo Morales.

– El capitalismo, sa Morales.

Han hadde fått ordet i åpningen av høynivådelen av klimaforhandlingene i Lima. FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde holdt en kort tale.

– Vi må handle nå, sa Ban.

Det er det han pleier å si på klimamøtene. Men det var sikkert lurt å gjenta. Det virker ikke helt som om landene har tatt poenget.

– Hermano Ban Ki-moon, sa Morales.

Det viste seg at alle var hermanos og hermanas – brødre og søstre. Og Morales var selveste Broder Jord.

– Madre Tierra, sa Morales.

Han hadde fått ordet, og han hadde ingen planer om å gi det fra seg. Så hva hadde han å si til sine «hermanos» og «hermanas» i salen? Jo, opptil flere av dem var tyver og løgnere.

– De stjeler vår fremtid, sa Morales om de rike landene i verden.

Det var krutt i budskapet. Men han stirret ned i manus hele tiden. Det var annerledes før. I København i 2009. Da var det ikke bare en full onkel som lagde uorden i selskapet. Da hadde Morales en antikapitalistisk svirebror. Og Venezuelas nå avdøde president Hugo Chávez var selveste storebroder’n. Da Chavez gikk på talerstolen i København, sa han at han fortsatt kunne kjenne svovellukten etter USAs president Barack Obama. Og da Chavez og Morales holdt pressekonferanse sammen, okkuperte de like godt podiet og nektet å gi seg.

– Kapitalismen er ødeleggende for Moder Jord, sa Morales i Lima.

I København holdt Chavez på i 25 minutter, selv om han bare hadde fem minutter taletid.

– Fellesskap er livet. Kapitalismen er døden, sa Morales.

Han ga seg etter 34 minutter. Etterpå møtte han pressen. Det spilte ikke så stor rolle hva han ble spurt om. Svaret var uansett et eller annet om «el capitalismo».

– Hvis vi kan avskaffe kapitalismen, ville problemet vært løst, sa han.

Det hørtes ikke akkurat ut som noen «quick fix». Ikke som en lavthengende frukt heller.

Var han ikke glad for at det er kommet på plass ti milliarder dollar til klimatiltak i fattige land?

– Vi løser ikke dette med mange millioner. Vi må få slutt på systemet, svarte Morales.

Noen pustet lettet over at Morales måtte dra hjem etter bare et kort besøk.

– Jeg har arbeid jeg må gjøre i Bolivia, forklarte Morales.

Det klimapolitiske førjulselskapet kunne fortsette uten ham. Det var omtrent samme lettelse i forsamlingen som når den fulle onkelen går tidlig hjem.

– Vi må lære å leve i harmoni med Moder Jord, sa Morales.

Pussig nok hørtes han likevel ut som om han kom fra en annen planet.

Fargerike peruanske folkedrakter ble vist frem under åpningen av høynivådelen av klimamøtet i Lima. Etterpå fikk nabolandets fargerike president ordet.
Fargerike peruanske folkedrakter ble vist frem under åpningen av høynivådelen av klimamøtet i Lima. Etterpå fikk nabolandets fargerike president ordet. (Foto: Kjetil B. Alstadheim)

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.