Facebook er ikke tillatt i Kina. Ikke Twitter heller. Men svært mange bruker det likevel. Leverandører av virtuelle private nettverk – vpn-tjenester – gir vanlige folk og næringsliv muligheten til å lage smutthull i den kinesiske internettmuren.

Folk bruker vpn-tjenester for å koble seg direkte opp mot en server i for eksempel Hong Kong eller på vestkysten av USA. Slik kommer de unna den kinesiske sensuren. Hver dag er en jakt på den mest stabile forbindelsen. Nå opplever brukere av noen av de mest vanlige vpn-leverandørene at det ikke virker lenger. Ifølge Global Times, en tabloidavis eid av kommunistpartiets avis Folkets Dagblad, er blant annet den populære leverandøren Astrill rammet.

I offisielle kinesiske medier er tiltaket forklart med hensyn til sikkerhet og landets «suverenitet i cyberspace». Ingen vet hvor lenge innstramningen vil vare. Det er privatpersoner og små- og mellomstore bedrifter som rammes. Store selskaper har egne vpn-nettverk som ikke er berørt.

Tettingen av smutthull på internett kommer samtidig med tegn på en ideologisk opptrapping fra president Xi Jinping. Det er ikke bare nettbrukere som opplever tap av frihet.

Siden før jul er det kommet ulike utspill fra kinesiske myndigheter om at lærere innen høyere utdannelse og universiteter må snakke mindre stygt om Kina. Lærere er blitt beskyldt for å sverte Kina og for å fremme vestlige verdier. Xi har etterlyst mer ideologisk rettledning for både studenter og lærere.

I forrige uke ble dette formulert som offisiell politikk i nye retningslinjer. Det statlige nyhetsbyrået Xinhua meldte at universitetene får ordre om å skjerpe sitt ideologiske arbeid for å fremme «sosialisme med kinesiske særtrekk».

– Hensikten med dette korstoget er å kontrollere de fritenkerne som trosser partiets ideologi i klasserommet, sier professor i politisk filosofi Gu Xiao ved universitetet i Nanjing til Hong Kong-avisen South China Morning Post.

Den ideologiske offensiven kommer også i form av en annen satsing. Sist uke kom retningslinjer for en ny type offisielt godkjente tenketanker «med kinesiske særtrekk». Målet er ifølge nyhetsbyrået Xinhua at det frem mot 2020 skal etableres flere slike tenketanker som skal ha «vesentlig innflytelse i verden».

Forutsetningen for tenketankene er at de skal holde seg til kommunistisk ideologi, følge kommunistpartiets lederskap og bidra til å forynge nasjonen. Tanken skal ikke være for fri.

For Xi er en dose nasjonalisme og antivestlig retorikk blitt en del av metoden for å hente støtte fra befolkningen. Samtidig satser han utad på at Kina i større grad skal fylle sin rettmessige plass i verden. De siste årene har Kina vært svært opptatt av å styrke sin innflytelse og sitt omdømme – omtalt som «soft power». Men Xi risikerer å undergrave Kinas omdømme ute når budskapet hjemme er fiendtlig mot både vesten og naboland.

For utenlandske bedrifter i Kina skaper Xis retning usikkerhet. For i hvor stor grad vil den ideologiske opprustningen også brukes rent proteksjonistisk for å fremme kinesisk næringsliv?

For fremtiden til Kinas økonomi gir innstramning både i tilgang på informasjon og i akademisk frihet grunn til uro. Når tilgang på informasjon og muligheten til å tenke fritt blir mindre, hemmes også innovasjon og kreativitet som trengs for å drive den økonomiske utviklingen. Kinesere kan sikkert klare seg uten Facebook. Men hvor langt kan de komme med begrenset tilgang på informasjon?

Enda et tegn på hvor viktig det kinesiske markedet er blitt, kommer denne uken. Ifølge Financial Times vil Apple fortelle at selskapet i 2014 solgte flere telefoner i Kina enn i USA.

Nå merker de kinesiske Iphone-eierne at Facebook-appen på telefonen deres rammes av kinesiske særtrekk. Det blir stadig vanskeligere å trykke «like» på Xi Jinping.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.