«Alle som har stått på et verkstedgølv veit dette. Det betyr mer makt til sjefen», tordnet LOs nestleder Tor-Arne Solbakken på et arrangement i regi av tankesmien Civita. Han snakket med utestemme om regjeringens forslag til at ledelse og ansatte i større grad skal kunne avtale uortodoks arbeidstid lokalt. LO-nestlederen mener forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven vil ta oss tilbake i retning av det samfunnet Gerhardsen i sin tid var stolt over å ha avskaffet. «Lua skal være på huet og ikke i handa!», fastslo Solbakken.

Sammen med YS og Unio har LO og Solbakken manet sine 1,5 millioner medlemmer til frivillig streik mellom klokken 14 og 16 i dag. LO mener grasrota er i opprør. Det som har skapt mest furore er forslaget om at det skal være lov å ansette folk på midlertidige kontrakter i inntil tolv måneder uten at stillingen er knyttet til et prosjekt eller vikariat. Det som er nest mest opprørende for fagforeningene handler om arbeidstid. Rammene for overtid og søndagsarbeid foreslås utvidet. Det samme gjelder de såkalte gjennomsnittsberegningene av arbeidsplaner, der lange vakter kompenseres med friperioder. Der maks antall timer per dag innenfor en gjennomsnittsberegnet arbeidsplan er ti timer i dag, foreslår regjeringen nå tolv. Sjef og ansatt skal med det nye forslaget dessuten kunne avtale å jobbe fem søndager på rad hvis det passer dem, og maks timetall for pålagt overtid økes fra ti til 15 timer. Fagforeninger sentralt skal heller ikke kunne nedlegge veto mot lokalt fremforhandlede ekstremturnuser.

Forsiktige oppmykinger tilpasset et moderne arbeidsliv kaller arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) forslagene.

Se video:

Hva handler egentlig streiken om?
00:00
Publisert:
 

Et blåblått angrep på trepartssamarbeidet og den norske modellen som dessuten vil gi banditter og sosiale dumpere i arbeidslivet større spillerom, mener LO. Det til tross for at regjeringens forslag kommer med viktige begrensninger som burde være egnet til å dempe brutaliseringsangsten. For eksempel kan maks 15 prosent av de ansatte i en bedrift være på generell midlertidig kontrakt. Videre skal det være minst tolv måneders karantene før bedriften har lov til å ansette en ny på midlertidig basis med samme arbeidsoppgaver. Dermed kan ikke bedriftene spekulere vilt i løsarbeidere. De ytre rammene for arbeidstid er også intakte. Som i dag skal det ikke være lov å jobbe totalt mer enn 26 søndager i året. Taket på antall overtidstimer per år, er også det samme. Timesnittet i arbeidsplanene skal heller ikke endres, selv om variasjonene altså kan være større.

Det er i hovedsak tre grunner til at arbeidstagerne likevel ser rødt. For det første kom regjeringen skjevt ut, ved å ikke drøfte endringene med LO før det forelå et høringsforslag. LO-leder Gerd Kristiansen gikk ut på NRK-Dagsrevyen og kalte det «en krigserklæring mot regelen i norsk arbeidsliv om at man prater sammen før man gjør endringer». Dette er trolig noe regjeringen kunne unngått ved å utvise en anelse mer musikalitet.

Slik LO ser det står det også grunnprinsipper på spill. Alle er enige om at fast ansettelse skal være regelen i norsk arbeidsliv. Men der Regjeringen mener lempingen skal få flere av dem som i dag står utenfor arbeidslivet over i jobb fordi bedriftene tør ta flere sjanser, mener LO og kompani at endringen bare vil bety færre faste og flere midlertidige.

En utvikling av et fast A-lag og et midlertidig B-lag i arbeidslivet ville være uheldig. . NHO-leder Kristin Skogen Lunds forslag om å drive forsøkspolitikk på dette er interessant. Hvis ikke flere kommer i arbeid av midlertidighetsbestemmelsen, vel, så er det enkelt å reversere endringen, sier hun. Den tredje forklaringen på den usedvanlig høye temperaturen er at dette dreier seg om maktkamp. Ledere og tillitsvalgte lokalt tilgodeses med mer makt på bekostning av fagforeningene sentralt.

Ulik virkelighetsforståelse spiller også inn. Der Eriksson, arbeidsgiversiden og høyutdanningsgrupper mener at maktubalansen mellom sjefer og ansatte i 2015 er liten, vil LO typisk vektlegge hvor betydelig den fortsatt er. Hvor mange som deler disse oppfatningene og som «har stått på et verkstedgølv» får vi en anelse om i ettermiddag.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.