Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner reiste seg. Spontanspørretimen var over, så Sanner var ferdig. Han ga finansminister Siv Jensen et klapp på skulderen. Nå var det hennes tur.

Det handlet om en fersk teppemaker som nettopp er sluppet ut fra Kongsvinger fengsel. I et intervju på TV 2 forrige uke ble Siv Jensen spurt om hun fortsatt – «i ytterste konsekvens» – var villig til å sette menneskerettighetene til side for å få Mulla Krekar i forvaring.

– Ja, svarte Siv Jensen på TV 2.

SV-leder Audun Lysbakken tok saken inn i spørretimen.

– Det er et oppsiktsvekkende svar, sa Lysbakken om Jensens uttalelse på TV 2.

Han spurte om Jensen ville endre sitt svar.

– Som finansminister kan jeg slå fast at regjeringen legger grunnloven og norsk lov, herunder menneskerettsloven, til grunn for sitt arbeid, svarte Jensen.

Det var et sjeldent kort svar. Det var bare på én setning. Men for sikkerhets skyld hadde Jensen skrevet den ned slik at det skulle bli helt riktig.

Lysbakken ba om en forsikring om at Jensen stiller seg bak regjeringen.

– Jeg stiller i Stortinget som finansminister. På bakgrunn av det kan jeg nok en gang slå fast at regjeringen legger grunnloven og norsk lov, herunder menneskerettsloven, til grunn for sitt arbeid, svarte Jensen.

Hun var ikke ferdig. Hun har nemlig et liv utenom Finansdepartementet. Hun har en hobby også. Det var nemlig ikke Siv Jensen som var intervjuet av TV 2. Det var Siv Jensen.

– Representanten er sikkert ikke helt ukjent med at rollen som partileder i et regjeringsparti medfører at man deltar i ulike debatter og svarer på spørsmål som angår ens eget parti, sa Jensen.

Det må skilles mellom jobb-Jensen og hobby-Jensen, akkurat som det måtte skilles mellom doktor Jekyll og mister Hyde. Jobb-Jensen legger menneskerettighetene til grunn for sitt arbeid. Men hva hun gjør etter mørkets frembrudd, er en ganske annen sak.

Jobb-Jensen valgte for sikkerhets skyld å omtale hobby-Jensen i tredjeperson.

– Partilederen i Fremskrittspartiet, hun mener det Frp alltid har ment, sa Jensen.

I det ene øyeblikket hørtes det ut som om finansminister Jensen knapt visste hva partilederen i Frp heter. I neste setning var hun partileder.

– Vår politikk og våre løsninger ligger fast. sa Jensen.

Hobby-Jensen hadde plutselig inntatt Stortingets talerstol, og hun hadde samme kjole som jobb-Jensen.

– Vi har programfestet at partiet er for grunnleggende menneskerettigheter. Men Frp er også for å løse de nye sikkerhetsutfordringene Norge og Europa står overfor, forklarte Jensen.

I regjering kommer menneskerettighetene med et punktum. I Frp kommer menneskerettighetene med et «men» etterpå. Det var omtrent like oppklarende å høre Jensen snakke om menneskerettigheter som det er å høre Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre snakke om ytringsfrihet.

– Frps politikk ligger står fast, og partilederen i Frp mener det Frp alltid har ment, sa Jensen – uvisst hvilken av dem – da hun møtte pressen i statsrådssalen.

Så er Siv Jensen villig til å sette menneskerettighetene til side?

Bare på hobbybasis. Og bare i ytterste inkonsekvens.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.