– Pressen er opptatt av hvordan vi er ulike, sa Støre.

– Hva svarer du da? sa Stoltenberg.

NTB rapporterer fra en samtale på Youngstorget 19. mai 2014

Arbeiderparti-medlem nummer 185.871 ble mottatt med jubel, stående applaus og gledestårer da han kom inn i landsmøtesalen i Folkets Hus. Det er under et år siden Jens Stoltenberg gikk av som partileder. Noe er skjedd siden den gang.

Den lille samtalen NTB refererte mai ifjor, skjedde i forbindelse med det siste sentralstyremøtet Stoltenberg skulle lede. I dekningen av lederskiftet var hvor like de to er, et gjennomgangstema. Hvit mann, akademiker, 50 pluss og fra Oslo vest.

«Han framstår som Jens Stoltenbergs politiske tvilling,» skrev NTB om Støre.

På det ekstraordinære landsmøtet i juni sa Stoltenberg at de ikke var så like som mange trodde. Han gjorde et poeng av at Støre ikke er så glad i kurver og plansjer som det Stoltenberg er.

Det ble sagt som en litt selvironisk fleip. Mange synes Stoltenberg er i overkant glad i tall. Når Stoltenberg blir engasjert, er han som et levende regneark og lager kurver og søyler i luften.

Fleipen beskriver noe vesentlig. Den rasjonelle økonomen takket for seg. Inn kom en mann som har skrevet kronikk med politisk analyse av Karl Ove Knausgårds seksbindsverk «Min kamp».

Ap forandres av Støre. Det mest åpenbare er retorikken. Det er en annen mann som snakker. Og en annen mann som tenker. Ikke minst tenker Jonas Gahr Støre mye med munnen åpen.

Hos noen av dem som var i Stoltenbergs mest trofaste krets, er det en viss bekymring for hva Støre slipper løs i partiet.

På landsmøtet behandles innstillingen fra partiets kunnskapsutvalg. Der ligger det et forslag om å innføre en nasjonal norm for lærertetthet, en maksgrense for hvor mange elever det skal være per lærer. Den slags ideer har SV fått ha for seg selv tidligere. Det faglige belegget er magert for at en slik norm er smart. Og det er gir kommunene som skoleeiere mindre rom for å styre ressursene.

Stoltenberg ville neppe sluppet forslaget igjennom. Nå blir det vedtatt.

I klimapolitikken er det også tegn på at det er nye tider. Støre skapte røre da han ifjor sommer luftet tanker om at Norge må la olje- og gassressurser ligge. Han ryddet opp etterpå. Men i sin landsmøtetale torsdag var han både klar og uklar samtidig om iskanten og oljeaktivitet i Barentshavet.

Klimaforslagene som ligger på bordet på landsmøtet, bærer mindre preg av Stoltenbergs krav om kostnadseffektivitet. I stedet for kvoter og CO2-prising legges det vekt på å «legge til rette», «gode rammevilkår» og å pumpe enda mer penger inn i klimateknologifondet som subsidierer klimatiltak i industrien.

Det er uvisst hvor stor endringen egentlig blir. Stoltenberg var en mindre konsekvent økonom i klimapolitikken enn mytene skal ha det til. Men Aps klimapolitikk ser ut til å ta spanderbuksene på. Det er mindre vekt på at forurenseren skal betale og mer på at forurenseren skal bli betalt.

Endringene i Ap skyldes ikke bare ny leder. Mye skyldes også et tapt valg. Partiet var nødt til å friske opp både klimapolitikken, skolepolitikken og andre ting. Ap trenger nye svar til velgerne. Samtidig er det noe annet å være i opposisjon. Partiet er frigjort fra rollen som systemforsvarer. Så Ap ville endret seg også dersom Stoltenberg fortsatte.

Men Støres tilnærming til politikken er annerledes enn Stoltenbergs. Støre stiller ikke samme krav til dokumentasjon og konsekvens, plansjer og kurver. Og tall. Støre er ikke like kjølig rasjonell. Han kan synes det er meningsfullt å snakke om verdier som ikke kan fremstilles ved hjelp av kalkulator.

For tiden holder det for velgerne at Ap er noe annet enn regjeringen. Etterhvert vil Støre bli avkrevd svar på hva dette «noe annet» er. Når Støre blir bedt om klarere svar, peker han ofte på kalenderen. Med det mener han at partiet har tid til å tenke litt høyt nå. Men konklusjonene må være trukket i god tid før valget i 2017 nærmer seg. Så Støre kan tillate seg å være litt uklar og utydelig en stund. Men bare hvis det går over. Spørsmålet er om det vil gjøre det.

Støre har utvilsomt anlegg som seminarleder. Det gjenstår å se hvilket anlegg han har som partileder.

Men noe har vi skjønt. Han er ikke Stoltenbergs tvilling.

Alstadheim Episode 4: Jonas Gahr Støre
Landsmøtesesongen er i gang, og DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim intervjuer partilederne. I stolen denne gangen er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
16:20
Publisert:
 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.