Søndag avduket Labours statsministerkandidat Ed Miliband en 2,5 meter høy monolitt, der han har fått hugget inn seks løfter før parlamentsvalget på torsdag.

Kritikerne var kjapt ute med samt å beskrive påfunnet som «det tyngste politiske selvmordsbrev i historien». Ifølge meningsmålerne blir valget det jevneste i Storbritannia på 40 år.

Miliband lover å buksere steinblokken til bakhagen i statsministerboligen i Downing Street, der han kan se den hver dag.

Skulle Miliband bli statsminister, vil han trolig ikke bli plaget så altfor mye av løftene, som er av det generelle slaget. Labours nye løfter blir sammenlignet med de Tony Blair i sin tid ga velgerne, den gang trykket på små kredittkort som både folk og politikere kunne ha med til daglig. Den gang var løftene beskjedne, men konkrete. Nå lover Labour at helsevesenet skal «ha tid til omsorg», «kontroll med innvandringen» og et «sterkt økonomisk fundament». Alt er tolkbart og djevelen ligger som regel i de politiske detaljene.

Det kan også by på praktiske problemer å få reist monumentet i Downing Street. Den britiske statsministerboligen er fredet, og enhver endring, innendørs eller utendørs skal godkjennes av lokalstyre i Westminster – som er kontrollert av det konservative partiet. En lokal avgjørelse kan imidlertid ankes til regjeringen, som neppe vil si nei, hvis den drives av Labour.

En større utfordring er reglene som sier at offisielle bygninger ikke skal brukes til utstilling av material som er «hovedsakelig partipolitiske»

– Hvem tror han at han er? Moses? Fremtidenes arkeologer vil måpe av forbauselse over dette misbruket av en flott stein, tvitret Londons konservative Boris Johnson.

Her er et bilde BBCs valgreporter postet under Ed Milibands innvielse av steinblokken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.