Det er et stemningsskifte på gang på partimålingene. Arbeiderpartiets usedvanlig høye oppslutning er i ferd med å avta.

Det viser gjennomsnittet av åtte målinger for april. Tallene er satt sammen for Dagens Næringsliv av valgforsker Bernt Aardal.

Ap ligger fortsatt svært høyt med en oppslutning på 39,3 prosent. Men partiet er nå under 40 prosent for første gang siden oktober.

Et valg i april ville fremdeles gitt nytt flertall og Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister. Men Støre ville vært nødt til å ha flere alliansepartnere enn målingene de forrige fem månedene viste.

Det er mer overraskende at Ap har ligget så høyt så lenge enn at partiet faller under 40-tallet. Spørsmålet er likevel hvorfor det skjer nå.

I april fikk striden om asylbarna og diskusjonen om hvorvidt Norge skal ta imot flere syriske flyktninger, stor oppmerksomhet. På landsmøtet litt over halvveis i april gikk Ap inn for å ta imot 10.000 syriske flyktninger.

Det er alltid risikabelt å koble enkeltsaker til utslag på målingene. Velgerstrømningene er ofte tregere enn som så. En av målingene med størst tilbakegang for Ap, kom dessuten før landsmøtevedtaket.

Men det er ingen tvil om at det for Ap ligger en viss risiko i flyktningedebatten. Reaksjonene på statsbudsjettet i høst gjorde at Ap kunne plukke opp Høyre- og Frp-velgere som mislikte kombinasjonen kutt i barnetillegg for uføre kombinert med store kutt i formuesskatten for de rikeste. Nå kan disse samme velgerne være mer bekymret for at antallet flyktninger inn til Norge skal øke.

Tidligere velgerundersøkelser har vist at på skalaen for innvandringsskepsis ligger Ap-velgerne i gjennomsnitt cirka midt mellom ytterpunktene SV og Frp. En del av de velgerne Ap har tiltrukket seg i vinter, ligger trolig på den skeptiske siden. På Aps landsmøte ble Støres utspill om å ta imot syriske flyktninger møtt med jubel. Men mange av de velgerne Ap i det siste har hentet fra Høyre og Frp, er trolig mindre begeistret.

Støre har signalisert at Ap ønsker et bredt forlik på Stortinget om de syriske flyktningene. Det kan være klokt for Ap. Hvis Frp tvinges med på et forlik, kan Ap redusere tapet av innvandringsskeptiske velgere.

For Frp er det mer komplisert. Hvis partiet klarer å holde igjen slik at et forlik gir langt færre syriske flyktninger enn 10.000, eventuelt at mottaket av flyktningene smøres tynnere ut over flere år, kan partiet fremstille det som en seier. Men på partiets landsmøte var tonen krass, særlig fra Oslo Frp, som krevde at svaret skal være null ekstra kvoteflyktninger.

Samtidig er det ikke noe ønske i partiet om å gå ut av regjering. Tvert imot var landsmøtet et uttrykk for at Frp-leder Siv Jensen fortsatt har støtte fra sine egne for regjeringsprosjektet selv om partiet har fått juling på målingene.

Jensen trenger en løsning som gjør at Frp kan fortsette i regjering. Støre trenger en løsning som gjør at Ap ikke skremmer fra seg for mange velgere.

Og syriske flyktninger trenger hjelp. Her eller der.
 

Alstadheim Episode 7. Knut Arild Hareide
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Knut Arild Hareide i #alstadheim episode 6.
14:17
Publisert:
 

Også populært på DN.no nå:

Eposten så harmløs ut. Et vedlegg inneholdt en tilsynelatende feilsendt faktura.

22-åringens hemmelige «bookingtriks» fikk flyselskapene til å rase - nå har retten avvist søksmålet

Her er bilen som fornedrer tyskerne

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.