Hva man enn måtte mene om den greske statsministeren Aleksis Tsipras, er hans talent for å skape stadig nye ekstraomganger i spillet om den greske statsgjelden eventyrlig.

Etter det greske parlamentets beslutning om å arrangere folkeavstemning, går Hellas – og et Europa som begynner å bli grundig lei av hele affæren – mot nok en skjebneuke. De aller fleste har mistet tellingen over hvor mange slike det har vært allerede.

Bortsett fra å dra ut tiden, har ikke Tsipras oppnådd mye. Folkeavstemningen blir en slags straffekonk, der sjansen er stor for at han taper, uansett utfall. Den europeiske sentralbanken (ECB) besluttet søndag om å begrense, men ikke avslutte, krisestøtten til de greske bankene. Konsekvensene er usikre. Hadde ECB sagt blankt nei, ville krisen eksplodert mandag eller tirsdag.

Nå er det mulig de kan hangle seg gjennom uken, selv om man muligens vil være tvunget til å begrense uttak fra bankene. De neste seks dagene vil være en kamp om virkelighetsforståelsen. Tsipras og det dominerende regjeringspartiet Syriza anbefaler grekerne å stemme nei til tilbudet om fortsatt krisestøtte fra Europakommisjonen, ECB og Det internasjonale pengefondet, IMF. Betingelsene for slik støtte, blant annet pensjonsreform og budsjettkutt er i strid med hva regjeringspartiet har lovet. Ulike talsmenn for Syriza fremholder at et «rungende nei» vil få Europa til å gi grekerne bedre betingelser.

Kreditorene har sagt nei til forlengelse av støtteavtalen som utløper i juni, og de øvrige eurolandene mener folkeavstemningen er meningsløs: Så lenge Hellas sa nei til en avtale på lørdag, foreligger det ikke noe tilbud de kan stemme over.

Lite tyder på at Tsipras har tolket stemningen blant kreditorene riktig. Sier et flertall nei i folkeavstemningen, er sjansen overveldende for en gresk utmarsj fra eurosamarbeidet. Mange vil være glade til for at spillet endelig er over. EU er for lengst i gang med å forberede «plan B» – tiltakene som må til for å hindre at et gresk kollaps for store virkninger i andre land.

Blir det et ja til EU, er utfallet langt mer uvisst. Tsipras sier han vil respektere folkeviljen uansett. Spørsmålet er om han kan overleve politisk: Hans valgseier i januar var bygget på løftet om å avslutte kuttpolitikken. Troen på at Tsipras vil oppfylle en avtale han er grunnleggende mot er begrenset. Dermed kan det gå mot et snarlig nyvalg.

En rekke meningsmålinger har vist at det greske folk vil beholde euroen, men ha slutt på kuttene. Selv om Tsipras stadig mener det går an, vil stort sett alle andre i kommende uke hamre inn budskapet om at nå er det enten eller, og som en observatør fremholdt: Grekere er ikke dumme.

Både Hellas og markedene vil den kommende uken seile i ruskete og ukjent farvann, og ting kan gå helt galt før søndag. I beste fall har grekerne fått en mulighet til å sette egen kurs.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.