Sykehuset i Østfold tenker nytt og godt om smartere organisering av helsevesenet.

Et av de store problemene i rike, industrialiserte land er den tilsynelatende ustoppelige veksten i offentlig sektor. Veksten skyldes det faktum at etterspørselen etter offentlige tjenester, for eksempel helse eller utdanning, øker med økt velstand.

Problemet er at mange av disse tjenestene er svært arbeidsintensive. Det er begrenset hvor mange elever en lærer kan undervise eller hvor mange pasienter en kirurg kan operere. Dermed sier lærebøkene at det også er vanskelig å øke produksjonen av offentlige tjenester uten å ansette flere. Og dermed eser offentlig sektor ut over alle proporsjoner, den såkalte Baumols sykdom oppkalt etter den amerikanske økonomen William Baumol.

Men det finnes medisiner også mot denne sykdommen. Sykehusledelsen i Østfold har funnet ut at det på en gjennomsnittlig sengepost går med drøye 24 timer på rene rutineoppgaver som kaffekoking, rydding og skifting av sengetøy. Dette er oppgaver som i stor grad utføres av sykepleiere og hjelpepleiere, men som utmerket kan gjøres av folk uten helsefaglig utdannelse. Nå har sykehuset, som DN skrev om igår, lansert en ny yrkesgruppe – servicemedarbeideren. Dermed får sykepleierne bedre tid til pasientene, alternativt kan sykehuset klare seg med færre sykepleiere. Bakgrunnen for prosjektet er fremtidig knapphet på helsepersonell ettersom vi stadig blir eldre og etterspør høyere standard på helsetjenester.

Men effektivisering i det offentlige bør være en kontinuerlig prosess uavhengig av om det er mangel på spesialisert arbeidskraft eller ikke.

Det er neppe bare Baumols lov som sørger for lav produktivitetsvekst i stat og kommuner. BI-professor Anne Karin Lindahl påpeker at forestillingen om ubegrensede ressurser i seg selv bidrar til manglende omstilling. Selv om det skulle være nok sykepleiere, vil det alltid være knapphet på ressurser.

Den norske kommunestrukturen, det generøse trygdesystemet og den formålsløse distriktspolitikken er alle eksempler på hvilken nasjonal handlingslammelse slike forestillinger kan skape.

Sykehuset i Østfold har vist at det ved hjelp av enkle grep er mulig å gjøre ting smartere også i offentlige virksomheter. Måtte flere følge etter.

Les også: Nå skal sykepleierne få slippe å blande saft

DNtv fulgte servicemedarbeider Anette Simensen på jobb på Sykehuset i Østfold:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.