Bankene må kunne gi kundene forsikringer om at fortrolig informasjon ikke kan havne på gale hender.

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) advarer i gårsdagens DN om at sensitive personopplysninger fra norske bankkunder kan komme på avveie. Bakgrunnen er det annonserte salget av Nets – selskapet som holder orden på mange skandinavers kortbruk og står bak velkjente betalingsløsninger som avtalegiro og e-faktura.

Høyrepolitikeren frykter at amerikanske myndigheter, med antiterrorloven Patriot Act i hånden, kan skaffe seg innsyn i konfidensiell informasjon om norske borgere og bedrifter dersom Nets blir solgt til et amerikansk selskap.

«Et amerikansk selskap som ønsker å opptre lovlydig, vil kunne komme i konflikt mellom skandinaviske personvernregler og EUs personverndirektiv på den ene siden og amerikansk lovgivning på den andre,» skriver Tetzschner.

Det er ingen tvil om at bankene har mange gode grunner til å kvitte seg med Nets. It-virksomhet hører ikke med til en banks kjernevirksomhet og Nets kan formodentlig bli drevet bedre av andre. Et salg vil også frigjøre betydelige beløp, noe som kommer godt med når bankene må tilpasse seg nye og høyere kapitalkrav.

Leif Teksum, norske DNBs representant i Nets’ styre, forsikrer dessuten at «konfidensialitet rundt kundeopplysninger» vil bli ivaretatt uansett hvem som ender opp som eier av selskapet.

Det er godt mulig Teksum har rett i det, men det er ikke så lett å tro ham på hans ord så lenge han ikke gir noen overbevisende forkl#229 på hvordan det skal skje i praksis. Det er liten grunn til å tro at amerikanske eller andre utenlandske selskaper vil forholde seg lojalt til skandinaviske lovregler, dersom deres egne lover sier noe annet.

Det holder derfor ikke at Teksum og andre banktopper forsikrer at informasjonen er trygg, de må også fortelle oss hvorfor og hvordan.

Og den forkl#229en må komme før bankene sender sensitiv informasjon om sine kunder ut i verden. Kunder som er bekymret for sikkerheten, kan tross alt ikke gå til en annen leverandør av avtalegiro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.