Norges Bank gjør klokt i å ta andre hensyn enn inflasjon og arbeidsledighet når den fastsetter renten.

Norges Bank Watch, en gruppe uavhengige eksperter som hvert år kommer med en vurdering av sentralbankens gjøren og laden, foreslo denne uken at Norges Bank burde legge mer vekt på inflasjon og mindre på faren for finansielle ubalanser og kriser i rentesettingen.

De siste årene har bankens styre valgt å legge større vekt på de galopperende norske boligprisene og den raskt voksende gjelden til norske husholdninger. Gitt finanskrisens herjinger både i USA og Europa, har dette knapt vært et kontroversielt skritt selv om det har gitt høyere renter i Norge enn i mange andre land.

Selv om sentralbanksjefer ikke er bedre enn andre til å spå om fremtiden, hører det åpenbart med til jobben å være bekymret for hva som kan gå galt i finanssektoren. USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspans berømte uttalelse om at det eneste sentralbanker kan gjøre er å rydde opp etter at festen er over, står pent parkert i en historisk blindgate.

Men nå kan Olsen bekymre seg mindre for gjelds- og boligbobler, mener ekspertene. De viser til en rekke nye reguleringer som har gjort banksektoren mer motstandsdyktige mot tap og sannsynligheten for kriser mindre. Ekspertene har i prinsippet rett. Mer solide banker bør gi færre bekymringer for dem som skal passe på at de ikke går overende.

Stagnerende salg av nye boliger og fallende boligpriser kan dessuten tyde på at budskapet har gått hjem. Norske husholdninger har fortsatt mye gjeld, men mange kunne tenke seg å ha litt mindre. Ifølge Finans Norge har andelen som ønsker å betale ned gjeld dersom de skulle få litt ekstra i lommeboken ikke vært større enn tidlig på 1990-tallet.

Sentralbanken bør likevel ta seg god tid med å kvitte seg med sine bekymringer. En av grunnene til det er at effekten av reguleringer ikke alltid er de man forventer. Før finanskrisen var mange overbevist om at mer sofistikerte regler for beregning av bankenes kapitalbeholdninger hadde gjort dem mer motstandsdyktige mot tap. De mange bankfallittene under krisen viste at så ikke var tilfelle.

Før Olsen legger bort sin bekymring, bør han derfor være temmelig sikker på at de nye reglene virker etter hensikten.

Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.