DNB hadde tjent på å opptre mindre demagogisk og mer ydmyk i debatten om bankenes kapitalkrav.

I en-post til sine bekjente i regjeringsapparatet irettesetter DNBs direktør for næringspolitikk, Kaj-Martin Georgsen, statsminister Erna Solberg for å uttale seg om bankenes boliglånsrenter.

Georgsen, som var statssekretær under finansminister Per-Kristian Foss, lekser opp for statsminister Solberg (H) om at hun ikke bør «underslå fakta» i debatten om bankenes lånerenter. Eposten, som ligger ute på TV 2s nettsider, avsluttes med ønsker om en «god og faktabasert dialog».

Det er lett å være enig med DNB-direktøren om at fakta ikke bør underslås. Han kan begynne hos sin egen arbeidsgiver og i Finans Norge, bankenes interesseorganisasjon.

Etter at bankene nylig fikk Konkurransetilsynet på nakken, har de anstrengt seg for å spa opp argumenter om at konkurransen lever i beste velgående.

Både DNB og Finans Norge har vist til en undersøkelse fra Forbrukerrådet. Den viser at en av tre nordmenn det siste året enten har byttet boliglånsbank eller reforhandlet lånet. Dette, påpeker DNB overfor Aftenposten, er «svært, svært høyt». Problemet er at tallet ikke forteller så mye om hvor sterk konkurransen i bankmarkedet er.

Ifølge Norsk Familieøkonomi inngår alle som har refinansiert boliglånet sitt i disse tallene, enten grunnen er at de har kjøpt ny bolig, bil eller bare byttet ut ett lån med et annet. Tallet på dem som faktisk har byttet boliglånsbank er langt lavere – 13 prosent over en toårsperiode.

At andelen som hvert år bytter bank er relativt liten, trenger naturligvis ikke bety at det er noe i veien med konkurransen.

Men å bruke undersøkelsen som dokumentasjon for at konkurransen er sterk, vitner om en temmelig løssluppen omgang med fakta. I likhet med Georgsens epost slår det først og fremst tilbake på avsender.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.