Å tro at konkurranse bare fungerer for enkle produkter er en misforståelse.

I en kronikk i DN slo konkurransedirektør Christine Meyer nylig et slag for mer konkurranse innenfor helse- og utdanningssektoren.

Hun advarte blant annet mot vektleggingen av stordriftsfordeler som har ført til stadig større sykehus. I utdanningssektoren er problemet på mange måter motsatt. Det springer frem universiteter og høyskoler over hele landet, men mange av dem leverer heller middelmådig kvalitet.

Mer konkurranse kan i begge tilfeller bøte på problemet, ifølge Meyer.

Utspillet har fått en taktisk respons. Konkurransedirektøren ble raskt omfavnet av Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe, som tok Meyer til inntekt for å fryse landets eksisterende sykehusstruktur.

Det ble så slaktet av spesialrådgiver Jan-Erik Støstad i LO, som hevder Meyer ikke er istand til å se forskjell på øl og sykehusoperasjoner. Sistnevnte er særlig komplekse produkter som brukerne vil ha dårlige forutsetninger for å vurdere kvaliteten, fremhever Støstad.

Han har naturligvis rett i at offentlige velferdstjenester ikke er det samme som produksjon av pølser eller brygging av øl.

Støstad gjør det likevel for lett når han trekker den konklusjon at slike tjenester bør unntas konkurranse fordi de er så forskjellige fra produkter som omsettes i private markeder.

Et av Meyers hovedpoeng er at konkurranse ikke alltid handler om lavest mulig pris, men vel så ofte kan være et virkemiddel for å oppnå bedre kvalitet gjennom å gjøre ting på nye måter.

Spesielt når det gjelder sykehusoperasjoner, som unektelig er kompliserte tjenester, vil det kunne være mye å hente på å utvikle alternative behandlingsmetoder. Det er ikke utenkelig at det kan skje innenfor én stor organisasjon, men det virker mer plausibelt at oppfinnsomheten vil ha bedre vilkår dersom flere kompetente fagmiljøer konkurrerer med hverandre om pasientenes gunst.

Det betyr ikke at sammenslåinger alltid er galt eller at hvert minste sykehus skal fredes. Men Meyer har rett i at det er uklokt å utelukke et virkemiddel som har gitt så gode resultater på så mange andre områder.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.