Gründer Steinar J. Olsen i turtøykonsernet Stormberg har havnet i hardt vær. Heldigvis for ham er det nettopp den slags vær han selger tøy for å være ute i. Hans video-selfie med moralpreken til de ansatte om at det er betenkelig å være hjemme hvis man har influensa eller feber, viser et inkluderende arbeidsliv på ville veier.

Videoen illustrer samtidig et av de største problemene for bedrifter som sliter med høyt sykefravær: Det virkemiddelet alle vet ville virket mest effektivt, er låst ned.

Olsen forteller at i Stormberg Sverige er sykefraværet 2,7 prosent, mens det er mer enn dobbelt så høyt i Norge. Dette gjelder ikke bare Olsens bedrift. I andre kvartal var sykefraværet i Sverige 2,9 prosent. I Norge var det 6,5 prosent. Ulike arbeidsmarkeder kan forklare noe av forskjellen. Mens arbeidsledigheten i Sverige i september var 7,2 prosent, var den i Norge 2,7 prosent. Usikkerhet om jobb hever terskelen for å være borte.

Den andre store forskjellen er at Sverige har en egenandel i sykelønnsordningen. Svenskene får ikke lønn første dag de er borte fra jobb. Deretter er sykelønnen 80 prosent av vanlig lønn.

Folk blir ikke friskere av en egenandel ved sykefravær. Men det økonomiske signalet er feil når det ikke spiller noen rolle for neste lønning om man blir hjemme fordi man føler seg litt «pjusk», som Olsen sier, eller går på jobb. Grensen mellom «for syk» og «frisk nok» er ofte uklar. Sykelønnsordningen bør motivere i riktig retning. Den uheldige effekten med karensdag er at den som først har «betalt» for én dag hjemme, fristes til å ta også dag to. Men ansatte bør pålegges egenandel ved sykefravær. Samtidig bør arbeidsgivere få et sterkere økonomisk motiv for å redusere langtidsfraværet.

Men virkemiddelet som ville fått ned sykefraværet i Norge, har partene i arbeidslivet og alle partiene på Stortinget – med Venstre som et forsiktig unntak – lovet at de ikke skal bruke. I stedet har vi avtalen om inkluderende arbeidsliv med tvilsom effekt. Og en pinlig video-selfie. Det bør bli mindre forskjell på norsk «syk» og svensk «sjuk».

 

Les også:

«Det er så man ikke helt tror det man ser og hører»

- Et uheldig valg av eksempler

- Legger utilbørlig press på arbeidstagerne(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.