Høyre har funnet sine kandidater til Den norske Nobelkomite. Nå er spørsmålet om komiteen også får en ny leder, eller om Thorbjørn Jagland får fortsette i vervet i seks år til.

Nobelkomiteens medlemmer velges av Stortinget etter styrkeforholdet mellom partiene. Etter fjorårets valg mister SV sitt medlem, mens Høyre får to plasser mot én nå. Høyres stortingsgruppe tar onsdag ettermiddag stilling til hvilke to partiet skal nominere. Gruppestyret vil at Kaci Kullmann Five, som har vært medlem av komiteen siden 2003, skal få fortsette. I tillegg nomineres Henrik Syse.

Valget av Syse er godt, ikke minst sett i lys av debatten om Nobelkomiteens uavhengighet. For komiteen er det en fordel om nærheten til politikken ikke blir for tett. Syse er høyremann, men han er ikke først og fremst politiker. Han er filosof og forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio. Han har kunnskap om både internasjonale forhold, menneskerettsspørsmål og etikk. Vi legger mindre vekt på at han i tillegg er søndagsskolelærer.

Nobelkomiteen konstituerer seg selv. Det er altså ikke Stortinget som velger lederen. Men dersom Høyres to komitémedlemmer og Fremskrittspartiets Inger-Marie Ytterhorn vil, kan Jagland skiftes ut med Syse eller Five.

Det er det gode grunner for å gjøre. Det nye flertallet i komiteen står fritt til å bruke sin makt. Noen forsvarer Jaglands posisjon med at ingen leder er blitt degradert på den måten tidligere. Men Jagland har ikke noe krav på å få fortsette bare fordi han har hatt vervet i seks år.

Det er dessuten gode grunner til å gi komiteen en ny leder. Jagland gikk i 2009 rett fra vervet som stortingspresident til vervet som leder av Nobelkomiteen. Det knyttet komiteen tettere til politikken enn på lenge. Det var uheldig. Dessuten er Jaglands dobbeltrolle som leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet problematisk.

Nobelkomiteen bør ha en leder som uten å bremses av andre hensyn, kan gi fredsprisen til en russisk opposisjonell. Det er det ikke sikkert den har i dag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.