Ingenting får sindige nordmenn til å gå av skaftet som spørsmålet om hvor nærmeste sykehus skal ligge. Det er den opprivende striden som utspiller seg i Møre og Romsdal et altfor godt eksempel på. Onsdag kveld vedtok foretaksstyret i Helse Møre- og Romsdal å gå inn for å legge det nye fellessykehuset til Molde med fem mot fire stemmer. I dag har styret i Helse Midt-Norge anbefalt det samme.

Det er ikke påtrengende dumt å legge sykehuset til det mest befolkningstette området

Her mistenker de argeste at Høie har vært direkte inne og påvirket skifte av sjef til fordel for Molde-alternativet. Ifølge blant annet regional presse skal Høie også urettmessig ha gitt uttrykk for at han foretrekker at det nye fellessykehuset legges til Molde. Dette skal han ha latt skinne gjennom i styringsmøter med helseforetakene. Høie avviser at han har instruert foretaket. Det er ikke godt nok for SV som har kalt ham inn på teppet til kontroll- og konstitusjonskomiteen torsdag. Men så, akkompagnert av fakkeltog, protester, varslinger og beskyldninger om lovbrudd, skal helseminister Bent Høie fredag etter alt å dømme ta en avgjørelse om hvor det nye fellessykehuset skal ligge. Det er på tide.

Den opphetede sykehusstriden har vart i ulike former siden 2006, og er et eksempel på hvilken handlingslammelse som kan oppstå når patriotiske lokalkrefter får herje for fritt. Det er åpenbart at Nordmøre- og Romsdal med sitt tross alt beskjedne antall innbyggere kan klare seg med ett sykehus. Det er heller ikke påtrengende dumt å legge dette til det mest befolkningstette området, der også flertallet av de knappe helsefagressursene i regionen allerede er etablert, nemlig i Molde. Med en anelse kjennskap både til norsk distriktspolitikk, kniving småbyer imellom og tradisjon for å høre og involvere alle parter både en og tre ganger i enhver endringsprosess, er det heller ikke egnet til å overraske at utredningen har trukket ut i tid.

Det er selvfølgelig viktig at prosessen er åpen og ryddig, og at helseministerens fremgangsmåte ikke bidrar til mer konflikt og mistillit i en allerede svært betent strid. Dette er det i regjeringen og Høies klare interesse å rydde opp i. Men det største problemet i denne konflikten er likevel ikke at helseministeren nå farer over for fort, eller muligens har tråkket litt over i prosessen. Det er at ingen har greid å skjære gjennom før nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no

Norges største juleøltest

Tror på sterk boligprisvekst i storbyene

Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig