Statsminister Erna Solberg ble i valgkampen oppfattet som en pragmatisk leder opptatt av handling og resultater. Bakom lå den nasjonale bevisstheten om 22. juli-kommisjonens knusende dom over det statlige byråkratiet og offentlig sektor. Vedtak som var gjort men som bare ble liggende i en skuff. Ressurser som aldri fant hverandre. De blåblå skulle bli et alternativ, og gjennomføringskraft ble deres mantra.

Det er risikabelt å forveksle gjennomføringskraft med rå og raske beslutninger. Det ble for eksempel mer fort og gærent da arbeidsminister Robert Eriksson i høst i et ekstraordinært tildelingsbrev blant annet instruerte Nav til å foreta «raskere skanning av sykemeldingsblankett d.»

Departementet kan og skal ikke bry seg med enkeltblanketter. Det er det motsatte av effektivt, selv om ministeren muligens ga inntrykk av handlekraft overfor en undersott.

Uheldigvis for politikere med markeringsbehov handler nemlig arbeidet for økt gjennomføringskraft i offentlig sektor mer om det langdryge og lite spektakulære arbeidet med å heve sjefkompetansen, å fjerne unødvendige regler og hindre for effektiv ledelse, samt endre en organisasjonskultur som er for besatt av å ikke gjøre noe feil. Og ikke minst delegere makt nedover i hierarkiene. «Passe på»-sjefer som primært kontrollerer at alt går riktig for seg, må gi plass til «finne på»-sjefer som dyrker frem en innovasjonskultur, der utvikling av nye, smarte løsninger blir verdsatt som en naturlig del av hverdagskulturen, og der irrasjonelle prosesser fjernes. Selv om det innebærer at skeptiske ansatte må få nye arbeidsoppgaver.

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner har satt i gang noen viktige prosesser. Alle etater jakter og fjerner «tidstyver», statlige ledere på alle nivå går gjennom et nytt lederprogram og tildelingsbrevene til underliggende etater renskes for unødig detaljerte krav og mål. Her er det viktig å gjøre mer enn forsiktig luking. Ugress har som kjent en lei tendens til å vokse opp igjen. En virkelig modernisert offentlig sektor må gi slipp på den stramme departementale styringen, Bare sånn kan man skape et smidig og selvgående byråkrati.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.