Det finnes konsulentbyråer som har livnært seg på Nav i en årrekke. I dag samles disse, landets mest eksklusive navere, i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der skal de bidra til å forklare hvordan det har seg at milliarder har rent ut av Nav og inn på deres inntektsbudsjetter uten at Nav på langt nær har nådd målene sine. Dagens høring er viktig, og det er den andre på kort tid. Komiteen synes ikke den fikk gode nok svar i november. Det er uvanlig og sier noe om sakens kompleksitet.

Bakgrunnen for den første høringen var Riks­revisjonens slakt av etatens ikt-satsing og det faktum at moderniseringsprogrammet som hadde vært planlagt i tre år og sysselsatte 200 personer brått ble lagt ned etter bare tre måneders drift høsten 2013. Planen var å bruke 3,3 milliarder kroner mellom 2012 og 2018 på å gjøre alle Navs tjenester digitale og moderne både ut mot brukerne, og internt i organisasjonen. Etter hva DN erfarer kan dette sprekke med en milliard.

De siste årene har Navs utgifter til eksterne konsulenter ligget på mer enn en milliard kroner hvert år. Ifølge en oversikt DN har utarbeidet har Accenture alene fakturert Nav for tre milliarder kroner de siste åtte årene. Selskapet har bidratt med råd innen ikt, pensjonsreform og «andre konsulenttjenester», inkludert toppleder-råd til Nav-sjef Joakim Lystad. Selskapet har altså gitt råd om hvordan løse problemene og ta riktige beslutninger vedrørende prosjekter det selv er tungt inne i. Det er ikke uproblematisk.

Moderniseringsprosjektet i Nav fremstår fortsatt som et uoversiktlig og kostbart kaos. Saksordfører for Nav-høringen Hans Fredrik Grøvan (KrF) vil forståelig nok ha svar på hvorfor vi nå skal stole på at Nav har kontroll, og en begrunnet garanti for at etaten vil nå målene sine. Dagen i dag vil forhåpentlig avdekke mer av hva som har skjedd, og dessuten belyse hva det innebærer for en offentlig etat å sette ut så stor andel av oppgavene til eksterne konsulenter. Omfanget av innkjøpte tjenester i Navs tilfelle kan dessverre vitne mer om panikk og mangel på retning, enn veloverveid innkjøp av nødvendig ekstern kompetanse. Høringen er et nødvendig forsøk på å skape klarhet i dette.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.