Kan det tenkes at regjeringen faktisk ikke har lest Justisdepartementets høringsnotat om forbud mot tigging? Det må være lov å spørre. De absurde sidene av tiggeforbudet spretter frem fra høringsnotatet og danser foran øynene på den som leser. Ikke minst gjelder det når departementet skriver om straff.

«Personer som livnærer seg av tigging har i utgangspunktet dårlig betalingsevne slik at det kan være uhensiktsmessig å straffe dem med bøter. Videre er de fleste tiggere uten bopel eller registrert adresse. Inndrivelse av ilagte bøter kan derfor være utfordrende», står det i notatet. Likevel er et av forslagene departementet har sendt på høring, at tigging skal straffes med – jada – bøter. Den som er så blakk at vedkommende tyr til et pappkrus på et hustrig gatehjørne, skal kunne bøtelegges.

Subsidiært kan tiggeren fengsles hvis boten ikke betales. Men, som departementet selv peker på, fengsling kan ikke fullbyrdes hvis «botlagte er uten betalingsevne». Sannsynligheten er tilstede for at tiggere er uten nettopp slik evne.

Et av argumentene som brukes aktivt i Høyre for at et tiggeforbud er nødvendig, er en kobling mellom tigging og menneskehandel. Argumentet slås ihjel av Justisdepartementets høringsnotat.

«Etter departementets vurdering er den gjeldende bestemmelsen om menneskehandel i straffeloven tilstrekkelig for å dekke tigging som er knyttet til menneskehandel, og at det derfor ikke er behov for ytterligere lovendringer knyttet til dette.»

Likevel foreslår departementet å gjøre det straffbart å medvirke til tigging.

Departementet understreker eksplisitt at tiggeforbudet ikke skal ramme «innsamling av nytelsesvarer i forbindelse med julehøytid, Halloween og lignende». Det skal fortsatt være greit for barn å be fremmede om godteri. Det skal forbys for et menneske i nød å be om penger til mat.

Regjeringens tiggeforbud «gjelder ikke innsamling til veldedige eller allmennyttige formål». Den som samler inn penger for å hjelpe andre mennesker i nød, skal få lov. Den som desperat trenger penger selv, skal kunne straffes. Tigging har utvilsomt problematiske sider. Men problemet er størst for den som tigger. Tiggeforbudet må stanses.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.