Første september 1974 ble det innført plastposeavgift i Norge. Første januar 1975 – fire måneder senere – ble den avskaffet. Etter nærmere ettertanke og en langdryg stortingsdebatt kom de folkevalgte til at dette bare var for dumt.

15. mars skal etter planen Norge igjen få pose­avgift. Finansminister Siv Jensen bør satse på å slå rekorden fra 1970-tallet i kortvarige avgifter. Denne bør avlyses før den i det hele tatt innføres. Hvis hun trenger argumenter, bør hun lese hva partifelle Carl I. Hagen sa om saken i 1974. Det var den gang partiet fremdeles jobbet for «sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep».

Det var svake miljøargumenter for å innføre avgiften i 1974. I dag er de svakere, fordi så stor del av plastposene resirkuleres eller brennes og brukes til fjernvarme.

I Oslo skal poser til resirkulering fra mat og plast fremdeles deles ut gratis på butikkene. Hvis folk bruker disse til restavfall, faller sorteringsgevinsten raskt.

Regjeringen har valgt å ikke utrede miljøkonse­kvensene av avgiften. Det er enkelt å forstå.

Den absolutt eneste årsaken til at nordmenn om et par uker skal betale kr 1,50 per pose når de handler, er at regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre manglet en drøy milliard under budsjettforhandlingene ifjor høst, altså omtrentlig en promille av totalbudsjettet. Etterpå har de kranglet om ansvaret for det dårlige påfunnet.

Regningen blir uansett sendt videre til handelsstanden i form av mer byråkrati og til forbrukerne som nær daglig påminnelse om hvor udugelige politikere iblant kan være.

Frps nestleder Per Sandberg har i det siste jobbet hardt for sende partiets oppslutning ned under ti prosentpoeng. Nå tar partileder Jensen opp stafettpinnen i jakten på sperregrensen, fire prosent.

«Beware of the Ides of March!» - «Vokt deg for den 15. mars!», sier spåmannen i Shakespeares «Julius Cæsar». Keiseren lyttet ikke, og ble på denne datoen i år 44 f. Kr. hugget ned i Roma.

For Siv Jensen er det vel mer snakk om politisk selvskading.

Ofrer «alt» for billige flybilletter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.