Hva er det med Kulturdepartementet? Kanskje er det frustrerende ikke å forvalte så veldig mange penger sammenlignet med andre departementer – kulturministeren er ikke blant regjeringens mektigste statsråder. Handlekraften må kanskje derfor tas igjen på andre områder. Som for eksempel den gangen daværende kulturminister Trond Giske (Ap) på to timers varsel dumpet styreleder i NRK Eldbjørg Løwer uten annen begrunnelse enn at han ønsket partifelle Halvard Bakke i stolen i stedet. Eller som nå på torsdag, da kulturminister Thorhild Widvey (H) brått fant det for godt å skifte ut hele Norsk Tipping-styret på en gang.

«Det er ingen dramatikk i dette», sa kulturministeren, og forsikret at det ikke har vært noe å utsette på styrets innsats. Til gjengjeld er det en hel del å utsette på innsatsen fra eieren.

Det er selvsagt bra og nødvendig at en eier sørger for fornyelse i styret. Men dersom et styre ikke er tvers gjennom inkompetent, korrupt eller på andre måter kriminelt, så er det en veldig dårlig idé å kvitte seg med alle erfarne styremedlemmer på en gang. Dette er egentlig noe alle profesjonelle aktører kan tenke seg til helt selv. Det blir i tillegg eksplisitt frarådet i Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelses (Nues) anbefalinger, som i tillegg presiserer viktigheten av at styremedlemmer har tilstrekkelige forutsetninger til å foreta selvstendige vurderinger vis-à-vis selskapsledelsen. Et styre der alle er nye, kan fort bli sårbart for overstyring fra administrasjonen.

Norsk Tipping har uten tvil et forbedringspotensial. Selskapet har blant annet fått kritikk av Riksrevisjonen for manglende effektivitet. Det kan også hende at betydelig nytt styreblod er nødvendig for å få selskapet vennligere innstilt til de blåblå liberaliseringsnotene. Men å hive alle på en gang er ikke handlekraft. Det er inkompetanse.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.