Regjeringen vil gjøre slutt på ordningen der norske forbrukere betaler for at amerikanere og svensker får kjøpe Jarlsbergost billig. Den eneste fornuftige innvendingen mot forslaget er at det ikke har kommet før.

Av proteksjonistiske tiltak er eksportsubsidier blant de mest skadelige. De rammer spesielt fattige land hardt. Å få dem fjernet har stått høyt på prioriteringslisten gjennom mange år med internasjonale handelsforhandlinger.

I prinsippet er det stort politisk flertall i Norge for en slik justering. I tillegg til regjeringspartiene har Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet programfestet avvikling.

I praksis vil imidlertid ikke Ap og Sp skrote ordningen, ikke før andre land gjør det. Dermed er de imot å endre norsk politikk før det skjer et gjennombrudd i samtalene om en ny internasjonal handelsavtale under Verdens handelsorganisasjon, WTO. Disse forhandlingene har stått i stampe i 14 år.

Norske bønder produserer ti prosent mer melk enn nordmenn bruker selv. 750 melkebruk står i fare for å legges ned hvis eksportsubsidiene fases ut, mener leder Lars Peter Bartnes i Bondelaget.

Når nordmenn betaler blant verdens høyeste matpriser, og vi i tillegg foretar massive overføringer til landbruket over statsbudsjettet, har et hovedargument vært norsk selvforsyning av mat.

Argumentet er svakt. Norge er gjennom fangst og fiskeoppdrett en massiv mateksportør og avhengig av frihandel. I tillegg forutsetter nettopp melkeproduksjonen storimport av kraftfôr. «Norsk melk» er langt fra helnorsk.

Skritt på veien til en mer fornuftig landbruks- og matpolitikk bør være å bygge ned tollmurene og heller støtte bøndene direkte for kvaliteter de tilfører samfunnet, som landskapsvern og en mer spredt bosetting.

Og skal vi betale dyrt, så bør det i det minste være for mat vi spiser selv.

Å støtte norske bønder ved å la amerikanere kjøpe billig norsk ost er slett utnyttelse av ressursene.

Les også: Slik steker du perfekt biff

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.