Folkeavstemninger kan være et godt demokratisk redskap for å avgjøre store nasjonale spørsmål der skillelinjene går på tvers av partipolitikken. Folkeavstemninger kan også misbrukes.

Den greske konflikten kunne egnet seg godt for folkeavstemning. Folket ønsker å beholde euroen, men på andre vilkår enn det institusjonene som gir kriselån tilbyr. Kreditorene sier Hellas ikke kan få begge deler.

Folkeavstemningen i Hellas på søndag kommer for sent, mens landet er i økonomisk unntakstilstand. Det er knapt tid til offentlig debatt. Regjeringen og kreditorene har totalt forskjellig oppfatning av hva et «nei» vil bety. Spørsmålet på stemmeseddelen er en 72 ords ubegripelighet, der folket blir bedt om å si nei eller ja til to tekniske dokumenter fra EU, ECB og IMF, som foreløpig hverken er oversatt eller offentliggjort.

Kritikerne var raske til å sammenligne med den chilenske diktatoren Augusto Pinochets avstemning om tillit til ham selv i 1978, der man svarte ja ved å krysse av på et chilensk flagg, mens nei var en liten svart boks – og Adolf Hitlers avstemning fra 1938 om å innlemme Østerrike, der ja-feltet var tre ganger så stort som nei-alternativet. Pinochet fikk 78,6 prosent av stemmene. Hitler fikk 99,7 prosent. Naziregimets bruk av folkeavstemninger er årsaken til at Tyskland ikke har hatt noen siden 1945.

Den store forskjellen er at informasjon i dag flyter lettere enn i 1938 og 1978.

Den greske statsministeren Aleksis Tsipras sier at et klart nei fra Hellas på søndag betyr at landet kan få lettere lånevilkår i fremtiden. Sannsynligheten er høy for at grekere flest før den tid vil ha fått med seg at et kor av europeiske statsledere sier at slik er det ikke, og at sjansen for å få godkjent en slik avtale i alle eurolandene er minimal.

Tsipras sier at han vil akseptere resultatet uansett utfall, men at det neppe blir ham som vil gjennomføre politikken hvis det blir et ja.

Grekernes valg vil i så fall stå mellom å beholde euroen eller å beholde regjeringen til Aleksis Tsipras. Det er i det minste klare alternativer.

Her demonstrer minst 20.000 grekere for EU
Tirsdag kveld demosterte flere titall tusen for at Hellas skal blir i eurosonen utenfor det greske parlamentet i Athen.
00:52
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.