Både Statoil og Hydro har betalt store summer i signaturbonuser i Angola, et av verdens mest korrupte land.

De siste årene har de to selskapene betalt over 1,2 milliarder kroner i signaturbonus til myndighetene i Angola.

Signaturbonus betales for i det hele tatt å få lov til å drive virksomhet i landet.

Krever bonus
Mens land som Norge gir bort oljelisenser, men skattelegger produksjonen, velger andre land å auksjonere bort andeler til høystbydende.

Noen land krever istedet signaturbonuser, det vil si at oljeselskapene betaler store pengesummer til myndighetene som takk for å bli tildelt lisensandeler.

Hydro betalte mest
Statoil opplyser til dn.no at selskapet har betalt nesten 500 millioner kroner i signaturbonuser til regimet i Angola.

Hydro opplyser at selskapet har betalt mellom 700 og 750 millioner kroner i slike pengegaver til myndighetene, først og fremst for blokk 34.

- Ingen problemer
Statoil ser ingen problemer med å betale store signaturbonuser til regimet i Angola.

- Så lenge pengene betales til en regjeringskonto og det foregår i åpenhet, ser vi ingen problemer med det overhodet, sier Statoils informasjonssjef Kai Nielsen til dn.no.

Oljemilliarder forsvinner
En rapport fra Human Rights Watch (HRW) ifjor avslørte at mer enn 26 milliarder kroner i oljeinntekter forsvant fra Angolas statskasse i perioden 1997 til 2002. Endel av pengene antas å være stjålet av korrupte ledere og plassert på utenlandske bankkontoer.

Transparency International gjennomfører årlige undersøkelser der Angola hvert år rangeres som et av de mest korrupte landene i verden.

Sporløst borte
Alex Vines er seniorforsker for Human Rigts Watch' forretnings- og menneskerettighetsprogram. Han var ifjor en av hovedforfatterne bak rapporten som avslørte oljemilliardene som forsvant sporløst.

- Vi vet ikke hvor pengene ble av. Myndighetene i Angola skylder blant annet på at valutasvingninger for den lokale valutaen kwanza er skyld i svinnet, men jeg er ikke sikker på at det forklarer at fire milliarder dollar forsvant.

- Kan Statoil og Hydro være sikre på at de over 1,2 milliardene de har betalt i signaturbonus ikke er forsvunnet i korrupsjon?

- Statoil og Hydro kan ikke være helt sikre på hvor pengene de har betalt til angolanske myndigheter er blitt av. Det er ingen måte å spore pengene - spesielt ikke signaturbonuser som er en engangsbetaling - når pengene er satt inn på myndighetenes kontoer, sier Vines til dn.no.