Det store oljeprishoppet under oljekrisen på 70-tallet skyldtes politikk. Dagens oljeprishopp skyldes derimot høy etterspørsel, sa Olve Torvanger i The Bridge Group på DnB Nor Markets oljeseminar onsdag.

Ikke nok oljeressurser
Tilhengere av den såkalte "Peak Oil"-teorien har den siste tiden fått økt oppmerksomhet etter at oljeverdenen har sett rekordhøye priser, på frykt for at oljeproduksjonen ikke er tilstrekkelig. Dette er begynnelsen på slutten, mener " Peak Oil"-tilhengerne.

- Det er rett og slett ikke ressurser tilstede for å møte etterspørselen vi nå ser, mener Torvanger.

Torvanger er geolog og har bakgrunn fra oljeselskapet Saga Petroleum og seismikkselskapene Petroleum Geo Services og Nopec.

- Vi har aldri hatt bedre teknologi for å se hva som befinner seg under overflaten. Samtidig har vi aldri funnet så lite olje som nå, sa Torvanger på seminaret.

Peak Oil
Torvanger er tilhenger av "Peak Oil"-teorien som sier at det ikke er nok olje i verden til å dekke etterspørselen. Tilhengerne mener verden står overfor en oljekrise, fordi de tror at verdens oljeressurser er langt mindre enn hva oljeselskaper og myndigheter hevder.

- "Peaking" betyr ikke at verden går tom for olje, men at man ikke kan øke oljeproduksjonen på grunn av høyere etterspørsel, presiserer Torvanger.

Få store funn i dag
Et av Torvangers hovedargumenter er at de store oljefunnene ble gjort på 60- og 70-tallet. De siste årene er det gjort veldig få nye, store funn.

For å bevise dette tilbakedaterer "Peak Oil"-tilhengerne nye oljereserver til året det første funnet ble gjort. For et oljefelt i Nordsjøen som Ekofisk betyr det at Torvanger tilbakedaterer alle nye reserver som er gjort på feltet til det året funnet først ble gjort. På denne måten synliggjøres det at nye oljefunn er sterkt avtagende.

Kritisk til regnemåte
Denne regnemåten fikk på seminaret hard medfart av Dr Manouchehr Takin ved det rennomerte Centre of Global Energy Studies (CGES) i London.

Centre for Global Energy Studies ledes av Sjeik Ahmed Zaki Yamani som er en legende i oljebransjen. Yamani var oljeminister i Saudi-Arabia fra 1962 til 1986 og han var en nøkkelperson blant annet under oljekrisen på 70-tallet. Den London-baserte tenketanken er kjent for for å ha meget gode kilder i Saudi-Arabia og de andre Midt-Østen-landene som er medlem av Opec.

Tror på mye ny olje
CGES-representanten har ingen tro på "Peak Oil"-tilhengernes argumenter.

- Jeg er optimist. Jeg tror mye ny olje kan bli funnet, sa Takin på seminaret.

Han mener folk er preget av strømninger i tiden man lever i når man spår om oljefremtiden.

Takin viste til at forsiden på "The Economist" i 1999, etter at oljeprisen året før stupte ned til 10 dollar fatet. " Drukner i olje" var magasinets dom over oljeverdenen.

Bare fire år senere spådde det samme magasinet i et forsideoppslag "Slutten på oljeæraen".

Ikke riktig å tilbakedatering
Takin gikk hardt ut mot " Peak Oil"-tilhengernes måte å tilbakedatere reserver til året det første funnet ble gjort. Han mener det er å jukse med statistikk at et felt som på grunn av ny leting eller ny teknologi får forlenget levetid, skal skrives tilbake flere tiår.

Nye funn som øker reservene på eksisterende felt må regnes som nye reserver, og ikke tilbakedateres til da det første funnet ble gjort, mente han. Med "Peak Oil"-tilhengernes måte å regne på vil kurven alltid peke mot stadig færre oljefunn, sa han.

- Tilleggsreserver er et resultat av arbeid som gjøres på et tidspukt, og kan ikke tilbakedateres til når feltet først ble funnet, sa Takin.

Store reserver
Takin mener også at mange offisielle estimater over lands oljereserver er alt for lave. US Geological Survey estimerer at verdens totale oljereserver i 2030 vil være over tre billioner (tusen milliarder) fat olje.

- På CGES er vi mer optimistiske. Vårt estimat for nye reserver i Irak er mer enn 200 milliarder fat olje. Til sammenligning er US Geological Surveys estimat 45 milliarder fat olje i Irak, sa Takin og viste til at estimatene også for andre oljerike land er for lave ifølge CGES.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.