Justisministeren mener også at det må være mulig å omgjøre benådninger dersom de er gitt på et sviktende grunnlag.

Storberget opplyste på en pressekonferanse nå i ettermiddag at departementet har gått gjennom alle saker fra 2000 og frem til i dag. Han har allerede oversendt fire benådningssaker der psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen er involvert, til politiet.

Nye rutiner
En av disse sakene er den som ble omtalt i Dagens Næringsliv forrige lørdag, der en kjent kunsthandler ble benådet til tross for at han var dømt for flere voldtekter.

- Vi har vurdert å legge om rutinene til en viss grad når det gjelder benådning, sier Storberget. Han mener det kan være naturlig å hente inn en "second opinion " når helseerklæringer legges til grunn i benådningssaker.

Storberget vil likevel ikke gå med på at rutinene har vært for dårlige.

- I de aller fleste tilfeller har det etter min mening vært all grunn til å stole på de sakkyndige som har avgitt erklæringer, sier justisministeren.

Inhabilitets-problematikk
Også benådningssaker fra perioden 1990 til 92, da Storberget var advokatfullmektig hos Staff, er gjennomgått av departementet.

Av hensyn til sin mulige inhabilitet vil Storberget være forsiktig når det gjelder disse sakene. Når det gjelder å delta i beslutninger om å sette i verk generelle undersøkelser, ser han ingen grunn til å erklære seg inhabil.

- Jeg vil imidlertid være inhabil i forhold til beslutninger om å rette undersøkelser mot saker der jeg har opptrådt som advokat, sier han.

Arbeidsgruppe
Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har i samarbeid med justisministeren nedsatt en arbeidsgruppe som skal gjennomgå systemet med sakkyndige i justissektoren.

Arbeidsgruppens mandat er fastsatt, og gruppen skal ledes av Hans Petter Graver, professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo.

- Denne gruppen skal gjennomgå ulike typer sakkyndig-erklæringer som helsepersonell avgir til justissektoren. Den skal også foreslå konkrete tiltak som kan sikre god kvalitet og høy legitimitet, sier Storberget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.