Det melder Statens helsetilsyn i dag.

I første rekke mister han autorisasjonen i seks måneder, hvis det ikke kommer noen konklusjon før den tid.

Inndragningen kan forlenges med maksimalt seks nye måneder.

- Innen ett år må vi ha kommet frem til en endelig avgjørelse, sier seniorrådgiver Jostein Vist i Statens helsetilsyn til dn.no.

Suspensjonen kommer som en følge av avsløringene i Dagens Næringsliv 29. oktober.

I et kort notat på Helsetilsynets hjemmesider heter det:

"Statens helsetilsyn har i dag suspendert John Sandstrøms autorisasjon som psykolog. På bakgrunn av oppslag i Dagens Næringsliv den 29. oktober 2005 opprettet Helsetilsynet i Oslo og Akershus tilsynssak mot Sandstrøm. Tilsynssaken vedrørende påstandene om utstedelse av uriktige/falske attester er ikke avsluttet, men som ledd i behandlingen av saken har Statens helsetilsyn fått kjennskap til opplysninger som gjør at vi finner grunnlag for å suspendere Sandstrøms autorisasjon".

Seniorrådgiver Jostein Vist vil ikke gå inn på bakgrunnen for suspensjonen av Sandstrøm.

- Men i dette vedtaket har vi ikke tatt stilling til om han skrevet ut uriktige eller falske attester. Dette dreier seg om noe annet, understreker han overfor dn.no.

Under etterforskning
Psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen, som er sjef for Oslo Militære Legekontor, er mistenkt for å ha skrevet ut og solgt falske legeerklæringer til kriminelle.

Erklæringene er brukt til å gi lettere soningsforhold samt utsettelse av soning og rettssaker.

Ved å utgi seg for å være kriminell, fikk en reporter fra Dagens Næringsliv kjøpt en falsk legeerklæring fra Herlofsen for 8500 kroner.

Herlofsen har fått permisjon
Herlofsen og Sandstrøm benekter at de har solgt falske legeerklæringer. Etterforskning og en rekke granskninger er igangsatt.

Politiet etterforsker de to for brudd på flere bestemmelser i straffeloven, blant annet grov korrupsjon.

Psykiater Pål Herlofsen har fått permisjon fra sin stilling i forsvaret.

Statens helsetilsyn påpeker i vedtaket i dag at tilsynsmyndighetene tidligere har behandlet tilsynssaker vedrørende Sandstrøms virksomhet som psykolog.

Saken om legeerklæringene er den 14. tilsynssaken som er åpnet mot Sandstrøm siden 1992.

I september 2004 fikk Sandstrøm en advarsel for å ha misbrukt sin stilling som psykolog ved å presse en pasient til å avgi falsk forkl#229 til politiet.

I vedtaket ble det samtidig bemerket at nevnte forhold ville bli tillagt vekt ved en eventuell senere tilsynssak mot ham.

- Fare for sikkerheten
DN har tidligere skrevet at tilsynspersonellet reagerte på at Sandstrøm luktet alkohol under en razzia på hans kontor 2. november.

Statens helsetilsyn har kommet frem til ut fra en samlet vurdering at det foreligger grunn til å tro at John Sandstrøm er uegnet til å utøve psykolog-yrket forsvarlig. Tilsynet mener at han må anses å være til fare for sikkerheten i helsetjenesten.

Les alt om legejukset her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.