«Du vet vi må ha det inn med teskje vi som ikke steller med slikt til daglig!»

Tonen var uformell da rådmann Odd Dale i Hattfjelldal og selger Harald Norberg i Terra Securities utvekslet e-poster i begynnelsen av juni, skriver Dagens Næringsliv.

Igår ble Norberg suspendert fra jobben sin som seniorrådgiver i Terra. Norberg jobbet for å få kommunen til å investere arvesølvet i det amerikanske høyrisikofondet.

Les også: - Kommunene har tapt alt

Opptatt av risiko
Rådmannen var spesielt opptatt av risikoen i prosjektet. I flere e-poster er dette gjennomgangstema, viser utskrifter som DN har fått tilgang til.

Men kommunen kunne slappe av, mente Terra-selgeren.

«Helt klar risiko, men siden 1981 har det ikke vært en periode (sic) hvor investorene har tapt på kommunefondet,» beroliget Norberg.

Til rådmannens spørsmål om andre risikoforhold som han burde opplyse om, svarte Terra-selgeren:

«Nei – risiko er kredittrisiko».

På spørsmål om risikoen for å tape egenkapitalen, var han derimot vagere:

«Tap av deler av kapitalen vil være påvirket av kredittrisiko. Er avkastningen på lange lån under korte lån, vil ikke forvalter finansiere kjøp,» skrev Norberg.

Faren for at kommunene kunne bli nødt til å stille tilleggssikkerhet er ikke nevnt.

"Karakter 5"
Rådmannen spurte også hvilke formelle formuleringer som Terra mente burde være med i et eventuelt vedtak i kommunestyret.

Norberg i Terra listet opp fem punkter – og fikk nærmest full uttelling:

Hans innspill er gjengitt tilnærmet ordrett i rådmannens saksfremlegg. I tillegg hektet rådmannen på to forbehold: At rådmannen kunne si opp avtalen dersom det var i kommunens interesse og at minst 75 prosent av investeringene skulle være knyttet til obligasjoner med den høyeste ratingen.

«Selve forslaget til vedtak synes jeg er helt (sic). Beskrivelsen din gir en balansert fremstilling av strukturen,» svarte Norberg, før han la til i e-posten til rådmannen: «Karakter 5»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.