Terra-sjef Svein Erik Nordang kom mandag kveld med store innrømmelser om Terras håndtering av de fire kommunenes investeringer.

Nordang innrømte at Terra ikke hadde informert godt nok, og fortalte at Terra vil ta deler av kommunenes tap.

Les: Terra tar støyten

Bak beslutningen står konsernstyret i Terra Gruppen samt ledelse og styre i Terra Securities.

- Når vi har gjort en feil, må vi stå til ansvar for det. Da tar vi hele tapet og prøver å finne en løsning som kommunene kan leve med og slik at vi i Terra kan gå videre, sier administrerende direktør Svein Erik Nordang til Dagens Næringsliv.

Les mer om katastrofeinvesteringen her: Alt om Terra-saken

har ikke akseptert tilbudet
Tilbudet fra Terra innebærer at kommunene likevel har et papirtap på 150 millioner kroner (se siste avsnitt).

Ved 23-tiden mandag hadde kommunene ennå ikke akseptert tilbudet fra Terra.

Dn.no lyktes ikke å komme i kontakt med verken kommunenes ordførere, eller deres advokater mandag kveld.

Underkommunisert risikoen
Nordang innrømmer at Terra Securities har forklart risikoen i investeringen for dårlig overfor kommunene.

- Vi har underkommunisert risikoen i produktet. Det har vært høyere risiko enn det kommunene har fått opplyst, og vi har heller ikke opplyst om den «triggeren» på 55 prosent, sier Norang.

Uklart hva som skjer med meglerne
Feilen er begått av de to meglerne Knut Anders Opstad og Harald Nordberg. Hvilke konsekvenser dette vil få for dem, kunne ikke toppsjefen si med sikkerhet i 22-tiden mandag .

- Dette er en veldig alvorlig sak. Det er opprettet en intern personalsak. Utfallet av den er ikke endelig avklart ennå, sier Nordang.

Samtidig iverksetter Terra Securities en rekke interne tiltak etter å ha avdekket feil i markedsføringen av produktene. Nordang vil ikke si hvorvidt det er en systemsvik som er årsak til at disse feilene ble begått.

- Det er det vi nå er inne og ser på, om det er ting med systemet kunne vært bedre, sier han.

- Den interne gjennomgang har identifisert en del problemer som vi vil rette opp. Det gjelder blant annet hvordan vi kommuniserer produktene våre og strengere kontroll for å sikre at det skjer, legger han til.

- Hva har de to meglerne sagt til sitt forsvar?

- Det blir veldig omfattende å gå inn på. De har vært gode bidragsytere til å få frem fakta i saken, som var en av årsakene til at vi valgte å dekke hele tapet på den eksponeringen, sier Nordang.

Sitter selv med 150 millioner i tap
«Eksponeringen» betyr at Terra Securities tar et tap på tilsammen 150 millioner kroner. I tillegg kommer kommunenes eget tap på deres Libretto-obligasjon som lå til grunn for sommerens investering i det amerikanske kommunenefondet. Denne obligasjonen har så langt falt 150 millioner kroner i verdi.

Dermed har det totale tapet allerede kommet opp i 300 millioner kroner.

- I juni vedtok kommunene om å ta risiko i amerikansk kommunefond. Vi overtar nå den risikoen. Der ligger det et urealisert tap på 150 millioner kroner. Det er ikke det tatt noen beslutning om man skal sitte med posisjonen eller realisere posisjonen, sier Nordang.

Han legger til at kommunene også vil få tilbake de totalt 98 millioner kronene som er stilt i sikkerhet for investeringen.

- Da sitter kommunene igjen med Libretto-obligasjonen. Det var en posisjon de kjøpte i 2006, som siden har fått et kraftig verdifall. Men det ville skjedd uavhengig av om de gikk inn i det amerikanske kommunefondet. Dette er deres eget ansvar og ikke noe vi kan stå til ansvar for, sier Nordang.

Totalt har kommunene investert 451 millioner kroner i denne obligasjonen. Selv om en tredel av den allerede er tapt, kan den teoretisk gå i null - eller pluss - før utløpstiden i 2013 og 2015.

- Den kan gå mot par og da vil ikke kommunene ha tapt noe, sier Nordang.

- Vil dere selge dette produktet igjen?

- Nei, sier Nordang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.