Terra Securities-ledelsen stod tydeligvis med ryggen mot veggen mandag ettermiddag. Etter en dryg uke med undersøkelser, møter og medieomtale gikk ledelsen til det skritt å ta store deler av tapet etter katastrofeinvesteringen på egen kappe.

Svein Erik Nordang, administrerende direktør i Terra Securities, skriver i en pressemelding at Terra har fremsatt et forslag til kommunene Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal om å holde dem skadesløse for tapet som har oppstått som følge av investeringen i den amerikanske kommuneobligasjonsporteføljen forvaltet av Citibank.

Forslaget innebærer at kommunene får tilbake det obligasjonslånet de satt med før man gjennomførte de omstridte transaksjonene i juni 2007.

- Vi mener dette er et godt tilbud til kommunene, sier Nordang.

Han opplyser at for Terra innebærer dette at selskapet overtar et verditap på 150 millioner kroner, per dags dato.

Les om katastrofe-investeringen her: Alt om Terra-saken

Innrømmer klare feil
Terra er anmeldt til Økokrim, og ettergås av Kredittilsynet. Like ille er trolig hva denne saken har gjort for Terras forhold til eksisterende og potensielle kunder.

Terra er blant annet blitt kritisert for å blande rådgivning med salg.

Nordang innrømmer at selskapet har gjort feil i kontakten med Hemnes, Rana, Narvik og Hattfjelldal.

- Vår interne gransking har avdekket klare feil i informasjonen til kommunene. De ble ikke fortalt om "triggermekanismen" i det kombinerte produktet, som eksponerte dem for kursrisiko ved et så dramatisk markedsfall som det som her har inntruffet . Vi finner det derfor riktig å gi dem et tilbud som holder dem skadesløse for dette forholdet, skriver Nordang.

Trigger-mekanisen er mekanismen som gir Citibank rett til å oppheve strukturen dersom verdien av sikkerheten faller under 55 prosent av pålydende verdi.

Seierssikre ordførere
Terras innrømmelser kom sent mandag kveld, få timer etter at de fire kommunene hadde avsluttet et flere timer langt møte med sine rådgivere. Advokatfirmaene Ræder og Lund og meglerhuset Pareto Securities la frem resultatet fra sine undersøkelser, og ordførerne konkluderte med at saken har enda større rekkevidde enn tidligere antatt.

- Vi har etter timene med våre rådgivere blitt overbevist om at vi har en mye sterkere sak. Vi vet nå at saken har en mye større rekkevidde enn det media og vi hittil har sett, heter det i en felles uttalelse fra de fire ordførerne som advokat Jens I. Kobro i advokatfirmaet Ræder Da leste opp på pressekonferansen.

Les: - Sannsynligheten for søksmål øker

Terra dekker, men ikke alt
Selv om Terra nå tilbyr kommunene å frita dem for skade, vil de på ingen måte dekke alt.

Terra tar ansvar for fonds-håndteringen etter juni, da risikoen ved investeringen ble intensivert.

Terra tilbyr ikke kommunene å få tilbake et verdifall på ca 150 millioner i den "gamle" obligasjonen, det de kaller "Libretto" - obligasjonen.

- Dette er et kursfall de ville hatt også om man ikke hadde gjort investeringen i juni 2007. Dette kurstapet vil ikke bli realisert med mindre det skjer kreditthendelser i tilknytning til denne obligasjonen, påpeker Terra-sjefen.

- Terra Securities ASA beklager på det sterkeste den situasjon kommunene har blitt satt i. Alle nødvendige tiltak vil bli iverksatt for å sikre at slike episoder ikke gjentar seg, forsikrer Nordang.

Dn.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.