Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sa onsdag at Terra-Gruppen må være med og dekke tapene til kommunene. Det betyr i så fall at de 80 sparebankene som utgjør selskapets aksjonærer må ta støyten.

Les: Ber sparebankene dekke tap

Halvorsens forslag strider mot norsk rett som sier at et morselskap ikke er juridisk ansvarlig for et datterselskap.

- Dette er en politisk ytring, bankene har ingen rettslig plikt til å gjøre det, sier spesialist i selskapsrett Hugo Matre ved Universitetet i Bergen.

- Kan regjeringen likevel overstyre det?

- Nei, da må de ha avtaler som ikke er kjent. Jeg oppfatter dette som en politisk ytring om at banken skal ta et samfunnsansvar. Halvorsen appellerer til deres ansvarsfølelse og moralske forpliktelse.

- Er det realistisk at bankene vil bidra til den økonomiske dugnaden?

- Det har kommet signaler som tyder på at bankene er interessert i å få til en slik ordning, men når de velger å la Terra Securities gå konkurs fremfor å skyte inn kapital, tyder det på at det selv ikke tror de vil komme i mål med frivillige betalingsordninger, sier Matre.

Kan skade konkurranseevnen
Gjør sparebankene som finansministeren sier og bidrar til spleiselaget, kan det innebære at de taper terreng.

- Bankene må jo ta hensyn til sine grunnfondinnehavere. Gjør de noe som svekker virksomheten, rammer det innskytere og de som har grunnfondsbevis. Det vil også svekke bankenes konkurranseevne i forhold til forretningsbankene, sier Matre.

Han tror de likevel vil vurdere å få til en avtale for å unngå at renommeet svekkes.

- Men kommunene har stilt så høye krav at det kan være vanskelig å få frem en løsning som får aksept, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.