Det forteller avdelingsdirektør i Kredittilsynet Erik Bunæs til DN.no onsdag ettermiddag.

Alle verdipapirforetak må stille garanti for å få konsesjon for å drive med kjøp og salg av aksjer for sine kunder:

Les også: Terrakundene trygge

Bunæs kan ikke på stående fot fortelle hvor stor garantien er. I henhold til det DN.no erfarer skal garantien lyde på noen titall millioner kroner.

Utover denne garantien må meglerhuset tilfredstille kapitaldekningskrav etter det såkalte Basel II-reglementet.

Disse kravene varierer fra foretak til foretak etter faste regler avhengig av hvor stor risiko selskapet tar. Når bostyret kommer i gang blir en av de viktigste oppgavene å finne ut hvor mye penger det er i boet.

- Brøt loven
Foreløpig er det uklart hvor store kravene i boet etter Terra Securities blir.

Kredittilsynet har tidligere i dag uttalt at de mener meglerhuset har handlet i strid med loven når de har solgt inn de omstridte Citigroup-produktene til kommunene.

Kan saksøke
Men Kredittilsynet foreløpige konklusjon om lovbrudd kan gi kommunene grunnlag for søksmål mot ansatte i Terra Securities eller eierne av det fallerte meglerhuset.

- Vi som tilsyn må skille mellom den offentligrettslige reglene - og der har vi sagt at vi tror de har handlet i strid med disse - og sivilrettslige mellomhavende. Hvis det blir et erstatningssøksmål er ikke dette noe vi er parti i, annet enn som vitner, sier Bunæs.

Det finnes i tillegg en sikringsfond som er ment å dekke inn eventuelle tap personkunder får hvis ansatte i et verdipapirfortak opptrer svikefullt. Denne garantien er begrenset til 200.000 kroner, og vil derfor ikke kunne hjelpe de ulykkelige kommunene.

Foreløpig har Bunæs har tro på at oppgjøret etter konkursen vil gå greit. Dette baserer han på erf#229er fra tidligere konkurser i meglerbransjen i Norge. Også Tom Kolving som er direktør i Verdipapirsentralen (VPS) mener oppgjørene vil gå greit.

- Vi har ikke noe som tilsier at det skal blil kluss med oppgjørene, sier han og legger til at Terra Securities ikke har stor egenhandel.

Kan slippe unna
Hvorvidt DnB Nor må betale ut på grunnlag av oppgjørsgarantien avhenger av den daglige nettoverdien av handlene meglerhusene har gjort går i minus eller ikke.

I 2003 trakk Moe Securities inn årene, mens Noka Securities som først og fremst drev med valutahandel gikk overende i 1997. Da gikk oppgjørene normalt, forteller Kolving.

Følg Terra-saken på DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.