Saken gjelder salget av konsesjonsrettighetene i Vik kommune som banet veien for det som senere ble kjent som Terra-skandalen.

Les mer: Ga Terra-kommunene feil råd

Riksrevisjonen fastslår at kommunal- og regionaldepartementet ikke hadde tilfredstillende saksbehandlingsrutiner da problemstillingen om salget av konsesjonsrettighetene ble håndtert i 2002. På den tiden var det Høyres Erna Solberg som satt i statrådsstolen.

Saken var prinsipiell og ble behandlet på et for lavt nivå i departementet, mener revisjonen.

- Vi er kritiske til måten departementet har behandlet denne saka på, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i en pressemelding. Depratementet er enig i vurderingen.

Avkl#229en brukt av flere
Saken startet da Viks kommunerevisor undersøkte hvilke retningslinjer som var knyttet til investering av kraftformuen.

Departementet mente den gang at det ikke var i strid med loven at Vik kommune i Sogn og Fjordane kunne få utbetalt fremtidige konsesjonskraftinntekter og plassere disse i finansmarkedet, forutsatt at kommunen ikke gikk inn i produkter med høy risiko.

Svaret til Vik er kjent som Vik-brevet. Flere kommuner har henvist til dette i forbindelse med sine finansielle avtaler med Terra Securities i de fem årene det gikk fra Vik fikk en avkl#229 fra departementet til saken sprakk.

Men dagens statsråd, Magnhild Meltveit Kleppa, er ikke enig i sammenhengen mellom brevet og de fremtidige investeringene.

- Min vurdering er at det ikke er noen klar sammenheng mellom departementet sin tolkning av kommuneloven (...) og de disposisjonene som de nevnte kommunene gjorde som førte til store økonomiske tap, skriver Kleppa i et brev til Riksrevisjonen som er referert i rapporten.

Da departementet i 2006 selv kom til at de ikke hadde gått grundig nok inn i saken i 2002, sa de ingenting til kommunene, kommer det frem i Riksrevisjonens behandling. Dette var et år før investeringene raknet for de åtte Terra-kommunen.

Lovtolkere
Kommunal- og regionaldepartementet har etter Riksrevisjonens mening et generelt ansvar for å rettlede om hvordan man skal forstå kommuneloven, og at det regnes som vesentlig hvordan departementet tolker loven.

Kleppa har tidligere uttalt at departementets feil ikke vil få noen betydning for spørsmålet om kommunenes eget ansvar for plasseringene.

- Lovavdelingens konklusjoner rokker ikke ved kommunenes ansvar. Det er slått fast at kommunene brøt loven på flere punkter. Det er på det rene at kommunene har investert i produkter med høy finansiell risiko. Om de ikke hadde gått inn i risikoinvesteringer, hadde de hatt pengene sine ennå, sier Meltveit Kleppa.

DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.