DNO-aksjen stiger markert på Oslo Børs fredag etter at en talsmann for det irakiske oljedepartementet i Bagdad skal ha uttalt at det er initiell enighet om eksport fra blant annet DNOs Tawke-feltet i de kurdiske områdene.

-Det har vært en initiell enighet om å eksportere olje fra Tawke- oljefeltet, sier talsmann Asim Jihad til nyhetsbyrået Reuters som DN Energi meldte torsdag kveld.

Les også: Gjennombrudd for DNO i Irak

Uttalelsene skal ha kommet torsdag, etter at Iraks oljeminister Hussain Shahristani og statsministeren i de regionale kurdiske områdene (KRG), Nechiravan Barzani, møttes mandag.

Aksjen hoppet 30 prosent, men har senere falt noe tilbake. Aksjen er i skrivende stund opp 15 prosent.

Kan eksportere 250.000 fat
Associated Press meldte torsdag at KRGs naturressursminister Ashti Hawrami onsdag uttalte at det vil eksporteres 100.000 fat pr dag initielt fra Tawke- og Taq Taq-feltene, stigende til 250.000 fat pr dag i slutten av 2009. Han sa ikke når eksporten ville begynne, men at den ville koordineres med oljedepartementet i Bagdad.

Ifølge AP overrasket uttalelsene Bagdad-regjeringens talsmann Jihad.

-Det er ennå ikke gitt en eksportlisens, og det er fremdeles under diskusjon. Bare en teknisk avtale er nådd om hvordan man skal knytte disse to feltene til Iraks strategiske eksportrørledning, sa han.

"Begge har rett. Tawke og Taq Taq-produksjonen har vært hemmet av politikk, ikke tekniske begrensninger, og kan dra opp investeringene og produksjonen på kort tid, og 100.000 fat pr dag-målet er realistisk. Det er imidlertid bare hvis KRG og den nasjonale irakiske regjeringen kommer til enighet om nøkkelspørsmål", skriver nyhetsbyrået UPIs Ben Lando i en kommentar.

Lando viser blant annet til at avtalene for disse to feltene ble inngått før februar 2007, en tidsgrense Shahristani har trukket mot de senere titalls andre avtalene KRG har inngått.

To ting gjenstår
Det gjenstår ifølge UPI-kommentatoren to forhold: hvordan reglene blir for de øvrige avtalene KRG har inngått, og hvem som skal overvåke oljestrømmen fra feltene og hvordan inntektene skal hentes inn og fordeles.

KRG skrev i en pressemelding etter mandagens møte:

"(..) begge sider vil forberede en fremtidig tilslutning av de to oljefeltene i de kurdiske områdene til den nordlige eksportrøelinjen til Ceyhan. (..) Ytterligere samtaler vil være nødvendig før en nasjonal eksportlisens vil tildeles feltene".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.