Som DN.no har meldt tidligere i dag, krever Øystein Stray Spetalen at Oljefondet må granskes.

Spetalen mener politikerne og fondets forvaltere har spilt kortene på en måte som har gjort at fondet har gått på et papirtap på opp mot 1000 milliarder kroner.

Storinvestoren mener dette er så alvorlig at det bør nedsettes en uavhengig granskningskomité.

Vil gi Halvorsen én sjanse
Nestleder i Stortingets finanskomité, Ulf Leirstein fra Fremskrittspartiet støtter Spetalen.

- Jeg har stor forståelse for at det kommer krav om granskning. Jeg tror ikke at det har gått opp for folk hvor alvorlig dette er. Det kan være vi aldri klarer å hente inn igjen pengene som er tapt før vi skal bruke dem, sier Leirstein.

Likevel vil ikke Fremskrittspartiet gå inn for en granskning av fondet nå.

- Om noen få uker kommer stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond. Da forventer vi full rapportering og åpenhet fra finansministeren. Inntil da kan vi la sablene ligge.

- Så dere freder finansministeren noen uker?

- Vi skulle gjerne begynt å granske fondet nå, men resultatene av en slik granskning ville uansett ikke kommet før stortingsmeldingen legges frem.

Leirstein er imidlertid ikke overbevist om at finansminister Kristin Halvorsen kommer til å brette ut forvaltningen av fondet for offentligheten slik han ønsker.

- Hvis hun i stedet velger fortsatt hemmelighold er det helt naturlig å koble inn Stortingets egen kontrollkomité.

Les også Halvorsens svar på kritikken: - Spetalen er helt på jordet

- Bør direktesendes på tv
Fremleggelsen av stortingsmeldingen om statens pensjonsfond har i tidligere år ikke vært noen magnet på andre politikere eller presse. Denne gangen bør det være annerledes, mener Leirstein.

- Vi krever at det blir en offentlig høring når Stortinget behandler meldingen. Det er helt naturlig i år.

Han mener saken er så viktig for offentligheten at den bør direktesendes på tv.

- Ja, absolutt. Kristin Halvorsen prøver å skryte på seg at hun er så veldig for meroffentlighet rundt oljefondets forvaltning. Men jeg må ærlig innrømme at jeg synes det blir mindre og mindre åpenhet rundt oljefondet. Skrekkeksempelet er det vi så da Lehman Brothers gikk over ende i høst. Det var null informasjon til Stortinget om hva som var kjøpt og hva som var tapt, mener Leirstein.

Vil ha sikrere aksjer
Frp er eneste parti på Stortinget som ønsker lavere andel aksjer i Oljefondet. Partiet er imidlertid ikke imot at det investeres i aksjer i det hele tatt.

- På ingen måte. Men vi har ment at vi må ha lav risiko på disse investeringene. Dette er folkets penger, og vi må ha en helt annen tilnærming til dette enn om det var en investors penger.

- Noen vil kanskje si at det var stille fra Frp så lenge fondet tjente penger på aksjeinvesteringene?

- Neida, vi sa som eneste parti nei da kapitalisten Kristin Halvorsen kom og sa at de ville øke aksjeandelen fordi de tjente så vanvittig mye penger.

Les også: Spetalen krever gransking av Oljefondet

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.