Aksjekursen i Aker Solutions falt kraftig på Oslo Børs igår. Oljeservicekonsernet kjøper flere selskaper av Aker i en transaksjon på cirka to milliarder kroner.

Oppkjøpet blir finansiert ved å låne tilsvarende beløp i obligasjonsmarkedet.

- Ille
- Skandale, sier Kjell Erik Eilertsen til Dagens Næringsliv.

Han er mangeårig analytiker i Fearnley Fonds og fulgte Aker Solutions, tidligere Aker Kværner, tett. Nå jobber han i hedgefondet Ferncliff Asset Management, hvis hovedeier er investor Øystein Stray Spetalen. Eilertsen uttaler seg aldri offentlig etter å ha sluttet som analytiker.

  - Men dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar.

- Skattebetalerne tar regningen
Eilertsen mener Aker hadde vært insolvent uten det han kaller de to redningspakkene fra Staten, aksjekjøpet ifjor, og gårsdagens salg av aksjer i fire selskaper til Aker Solutions.

- Aker hadde vært på felgen. Vi skal ikke se bort fra at Aker en gang til neste år ville ha havnet i skifteretten. Grunnen til at det ikke skjer, er at skattebetalerne har tatt regningen, sier Eilertsen, og legger til:

- Dumskap
- Jeg tror ikke Dag Terje Andersen har skjønt hvilket selskap han investerte i. Enten var det dumskap, mangel på vurderingsevne, i beste fall en gedigen feilvurdering eller rett og slett korrupsjon. Regjeringen sitter passivt og ser på at Aker bruker Aker Solutions som en søppeldunk.

Aker Solutions kom inn på eiersiden i Aker Oilfield Services i februar 2008 til kurs 32 per aksje. Nå selger Aker sin eierandel til 40 kroner per aksje. I mellomtiden har aksjemarkedet klappet fullstendig sammen og sammenlignbare selskaper har fått verdien redusert med så mye som 70, 80, 90 prosent.

Les dagens leder i DN: Lurt igjen

- Sykt
Også oljeserviceselskapet Odim ble solgt.

- Aker Solutions betaler en premie på 14 prosent over onsdagens kurs. Det i seg selv sier hvor sykt dette er, sier Eilertsen.

- Dette er så grisete at jeg ikke har ord for det, sier han om hele transaksjonen.

Forberedt på kritikk
Aker Solutions-sjef Simen Lieungh var forberedt på at selskapet han leder kunne bli anklaget for å være Røkkes dumpingplass.

- Det er ikke første gang. Var det ikke søppelbøtte vi ble kalt i DN en gang? Det er umulig for oss å styre den slags oppfatning. Vi er veldig klar over eksponeringen, men vi kan ikke la oss stoppe fordi det kan føre til den slags omtale hvor man kritiserer Kjell Inge Røkke for å ta slike grep. Kjell Inge Røkke jobber gjennom Aker Holding, som er eid av ham, staten og Wallenberg. Det er ikke fritt frem for å suboptimalisere. Dette er uavhengige prosesser og «fair opinion», og det føler jeg vi har gjort så til de grader i denne saken, sier Lieungh.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.