I sin aller siste tale som sentralbanksjef setter Svein Gjedrem strek for den norske finanskrisen med dommen: I Norge ble krisen mild.

Han mener årsaken er både godt håndverk i stat og banker, og en dose hell.

- En skulle nesten tro vi var immune mot kriser og at Norge er i en særstilling, sier Gjedrem.

Men, advarer han: Det er vi ikke.

- Vi er ikke utvalgte. Det er farlig å tro at vi kan håndtere hver krise like godt, sier sentralbanksjefen.

Her kan du selv lese hele talen.

Kan ikke regne med hell
Det er flere årsaker til at Gjedrem advarer oss mot å bli for trygge.

- Ser vi fremover kan vi ikke regne med at drivkreftene vil falle like heldig ut, sier han.

Vi kan ikke vente fall i realrenten, det skal mye til at eksportprisene igjen får et kraftig løft og dessuten er vår økonomi blitt sårbar, skriver sentralbanksjefen.

Den norske sårbarheten
Sårbarheten finnes på flere områder:

- Norsk arbeidskraft har aldri vært så dyr som den er nå.

- Norske virksomheter vil kunne stille bak i anbud og konkurranser når det nå er mye kapasitet ledig i andre land. Det har heller aldri vært mer lønnsomt å flytte virksomhet ut fra Norge.

- Vi er utsatt hvis veksten svikter i Asia, fordi vi produserer mye råvarer og frakt som de asiatiske landene har behov for.

- Også høye boligpriser og stor gjeld hos norske husholdninger gjør oss sårbare. Norge har hatt sterkere vekst i boligpriser og folks gjeld enn flere av de landene som er hardest rammet, skriver Gjedrem.

Boligskatt og fastrente
Gjedrem mener at en endring av systemet for boligbeskatning kan bidra til å skape økt stabilitet.

- Vi subsidierer sterkt boliger i Norge, og det gjør oss sårbare, sier Gjedrem til DN.no.

Gjedrem har ved flere anledninger talt varmt for at flere lån til fastrente vil bidra til økt stabilitet i boligmarkedet.

- Renten er for grovkalibret
I talen trekker han frem flere av sine hjertebarn, og både inflasjonsmål og boligboble får sin plass.

- Vi har bare ett virkemiddel, og renten alene er for grovkalibret, skriver Gjedrem i årstalen.

- Jeg tror at i Norge har inflasjonsmålet tjent oss godt, og i hovedsak virker det som man mener det også i andre land som har et slikt styringssystem. Men inflasjonsmålet kan i seg selv ikke garantere at vi ikke får nedgangstider i økonomien. Gjennom inflasjonsmålet så kan vi bidra til mer stabile prisforventninger og prisutviklingen, men rentene og inflasjonstyring kan ikke løse alle utfordringer i den økonomiske politikken, sier Gjedrem til DN.no.

Strengere regulering
- Jeg tror erf#229er særlig andre land har gjort tilsier at vi tenker nøye gjennom om vi kan gjøre endringer i vårt økonomiske system som gjør at det blir mer selvregulerende, sier Gjedrem til DN.no.

På den ene siden mener han at en bedre regulering av finanssektoren er nødvendig . Det må stilles større krav til soliditet og likviditet, mener han. I talen skriver Gjedrem at trolig bør kravene være strammere i Norge enn de minstekravene som det vil vise seg mulig å bli enig om i internasjonale fora. Årsaken er at økonomien vår er liten, og at risikoen for bankene derfor blir stor.

Les også:
- Må unngå særnorsk renteoppgang
- Folk velger jo å ta ganske stor risiko