Etter fire års etterforskning har Økokrim tatt ut tiltale mot tidligere Pareto-megler Per-Robert Jacobsen. Statsadvokat Hans Christian Koss mener det er viktig å få en avkl#229 av saken gjennom domstolene.

- Misbruk av innsideinformasjon innebærer en alvorlig trussel mot den tilliten til verdipapirmarkedet som næringslivet i stor grad avhenger av, sier han til DN.no.

Han peker på at det kan være spesielt alvorlig dersom sentrale aktører er eller blir involvert i et slikt misbruk.

- I dette sakskomplekset mener vi at så vel en megler, media og relativt betydelige investorer på ulike måter har vært involvert. Det er derfor viktig å få en avkl#229 gjennom domstolene, sier Koss.

Les også: Økokrim tiltaler Per Robert Jacobsen

Sendte kursen ned
Dagens tiltale kommer over ett år etter at Økokrim førte en sak mot Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen, som også er nevnt i tiltalen mot Jacobsen. Den tidligere vaktsjefen i Nettavisen ble i fjor dømt til fire måneders fengsel for å ha kjøpt aksjer i Sinvest ASA, etter å ha mottatt innsideinformasjon fra megleren.

Gulbrandsen og hans far også var begge tiltalt for å ha drevet innsidehandel i DNO-aksjen. Journalisten skulle også ha tilskyndet innsidehandel.

Påtalemyndigheten mente at Gulbrandsen hadde formidlet informasjon om artikkelen «Sår tvil om DNO-eventyr i Irak» til daværende aksjemegler Per Robert Jacobsen i Pareto før artikkelen kom på trykk. Artikkelen førte til at DNO-kursen gikk ned allerede før artikkelen ble offentliggjort.

Mener dommen var uriktig
Oslo tingrett frifant imidlertid både far og sønn Gulbrandsen for dette forholdet.

- Hva taler for at Jacobsen blir dømt for dette forholdet?

- Frifinnelsen av Gulbrandsen i DNO-forholdet var basert på en lovforståelse Økokrim mener er uriktig. Lagmannsretten har sluppet inn vår anke over lovanvendelsen. Denne tiltalen er basert på det vi mener er gjeldende rett og korrekt jus.

Droppet Crew
Jacobsen ble opprinnelig også siktet for å ha lekket innsideinformasjon om gruveselskapet Crew. Denne siktelsen er nå henlagt.

- Den delen av saken som gjaldt det såkalte Crew-forholdet var spesielt utfordrende å trenge gjennom og er nå henlagt av kapasitetshensyn, sier Koss.

Koss vil ikke kommentere hvorvidt det er uheldig at dette tiltalepunktet er henlagt.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å få frem saken mot Jacobsen?

- Alle saker må behandles på selvstendig grunnlag. Den nærmere årsaken til saksbehandlingstiden i denne saken kan jeg ikke kommentere nærmere nå.

Les også:

<b>- Razzia hos Pareto</b>

<b>"Analysetyv" ble supermegler</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.