Økokrim har etter fire års etterforskning tatt ut tiltale mot tidligere Pareto-megler Per-Robert Jacobsen.

Jacobsen har valgt å ta permisjon fra Platou (Asia) Pte Ltd, der han for tiden er ansatt, inntil videre.

- Siden saken har vært etterforsket i snart 4 år, er Jacobsen tilfreds med å ha fått en avkl#229, skriver Jacobsens advokat Thomas Berge i en e-post til DN.no.

Les Økokrims kommentar her: - En alvorlig trussel

Allerede i 2006 ble megleren siktet å ha lekket innsideinformasjon om gruveselskapet Crew, oljeselskapet DNO og riggselskapet Sinvest.

 

Journalisten dømt ifjor
I dagens tiltale kommer det frem at Jacobsen skal ha ansporet investorer til å handle på innsideinformasjon ved flere tilfeller, og det er handel med aksjer i DNO og Sinvest det gjelder. Crew-saken er ikke med i tiltalen.

Dagens tiltale kommer over ett år etter at Økokrim førte en sak mot Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen, som også er nevnt i tiltalen mot Jacobsen.

Den tidligere vaktsjefen i Nettavisen ble i fjor dømt til fire måneders fengsel for å ha kjøpt aksjer i Sinvest ASA, etter å ha mottatt innsideinformasjon fra megleren.

Les også: Journalist dømt for innsidehandel

Ikke underbygget i to av tre saker
Grunnen til at tiltalen mot Jacobsen kommer såpass lenge Gulbrandsen-saken skal være at Økokrim har hatt en spesielt utfordrende jobb med å avdekke forholdene som lå til grunn for denne tiltalen.

- Økokrim har henlagt saken om Crew, mens DNO-saken som kjent så langt har ledet til frifinnelse for Nettavisen-journalisten i parallell sak mot ham. Hittil har altså ikke Økokrims mistanke kunnet underbygges i 2 av de 3 sakene, skriver Jacobsens advokat i e-posten.

Berge understreker at Jacobsen mener at han selv ikke har formidlet innsideopplysninger i noen av de tre sakene.

- Vi ønsker imidlertid bevise dette direkte for domstolen, og ikke prosedere gjennom media, skriver Berge.

- Vi mener Oslo tingretts avgjørelse er riktig når retten fastslo at det i DNO-saken ikke var tale om innsideopplysninger, legger han til.

Short DNO. Short DNO
Ifølge Økokrims tiltale mot Jacobsen skal han ha mottatt informasjon fra Gulbrandsen om at Nettavisen ville publisere en sak med tittel "Sår tvil om DNO-eventyr i Irak" 10. januar 2006.

Deretter skal Jacobsen ha ansporet en investor til å selge DNO-aksjer i forkant av publiseringen.

Jacobsen skal også ha sagt utover Paretos meglerbord: "Et godt tips, gutter: Short DNO. Short DNO nå" to timer før Nettavisen publiserte den nevnte artikkelen.

Ser frem til at saken blir avgjort
Ifølge tiltalen skal den tidligere Pareto-megleren også ha gitt innsideinformasjon, om pågående forhandlinger om overtagelse av hele eller deler av Sinvest, til to personer.

Jacobsens nåværende arbeidsgiver, RS Platou, skriver i en pressemelding at de registrerer at Økokrim har tatt ut tiltale i to av de tre forholdene Jacobsen ble siktet for da han arbeidet i Pareto Securities i 2006.

 

- Vi ser frem til at saken blir endelig avgjort i rettsapparatet. Jacobsen har siden august 2010 vært ansatt som offshore-megler ved RS Platou i Singapore (fra juni 2009 – juli 2010 konsulent i RS Platou Markets Singapore) og har nå valgt å ta permisjon inntil videre, sier leder av RS Platou-gruppen, Peter M. Anker, i en pressemelding.

DN.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med Per Robert Jacobsen.