- Algoritmebasert handel og maskinhandel utgjør et større og større innslag på markedsplassene. Vi tror det er viktig at det gjøres en del prinsipielle avkl#229er rundt problemstillinger knyttet til den typen handel, sier Per Eikrem, kommunikasjonsdirektør ved Oslo Børs, til DN.no.

Onsdag formiddag ble det kjent at Peder Veiby og Svend Egil Larsen er dømt for markedsmanipulasjon etter å ha gjennomført en rekke handler rettet mot en aksjerobot eid av det utenlandske meglerhuset Timber Hill.

Les mer: Dømt for robotmanipulasjon

- Man har nå fått belyst en sak og en problemstilling som ikke har vært belyst før, sier Eikrem.

Ikke part
Eikrem mener at Oslo Børs ikke hadde noen forventninger til utfallet av saken som gikk for Oslo Tingrett den siste uken i september.

- Vår side av saken er at vi i sin tid oppdaget kursbevegelser og adferd som vi mente at Finanstilsynet mente burde se nærmere på, sier Eikrem.

Oslo Børs har hele tiden understreket at det ikke er de som er part i saken, de har kun sendt en bekymret rapport til Finanstilsynet. Oslo Børs sender flere slike rapporter i året til tilsynet.

Han understreker at det gjenstår å se hva den endelige dommen blir. Dommen fra Oslo Tingrett er ikke rettskraftig, og begge de to dømtes forsvarere har varslet at de vil anke.

Forvalter Peter Warren mener at Oslo Børs har gjort riktig i å få vurdert handlene.

- Jeg tror Børsen har gått inn i dette med lave skuldre. Det børsen gjorde var å sende en bekymringsmelding. Børsen jobber for alle aktører i markedet, og det ville kanskje vært mer galt av Oslo Børs å ikke få dette vurdert, sier Warren til DN.no.

- Hadde varslet uansett
Både tiltalen og nå dommen blir heftig debattert i både norsk og internasjonalt finansmiljø. Enkelte mener at det er mistenkelig at Oslo Børs velger å trekke frem akkurat to daghandleres adferd i en tid der det er viktig for Børsen å være en attraktiv handelsplass for de store internasjonale meglerhusene. Disse driver i stor grad med maskinbasert handel.

Her kan du lese flere slilke reaksjoner: <b>- Er jeg ugress Børsen vil luke bort? </b>

og - Rettsvesenet tar småfiskene

Sjekk også debatten på DN.nos Forum

- Det er vel litt typisk at det kommer den type påstander, sier Eikrem.

- Vi hadde kommet til å lage en rapport om dette og bedt om at tilsynet så nærmere på det uavhengig av hvilke aktører som stod bak adferden vi reagerte på - menneske eller maskin, sier Eikrem.

Er opptatt av å ta vare på markedet
Eikrem understreker at i motsetning til hva enkelte ser ut til å tro så er ikke Børsen opptatt av de to aktørene som har handlet i denne saken.

- Vi er opptatt av alle de andre som enten har blitt lurt eller kunne ha blitt lurt av at kursene befant seg på et kunstig eller uriktig nivå. Det er på grunn av "de andre" at vi overvåker, sier Eikrem.

Han påpeker at dersom aktørers adferd er "uriktig" så kan det ramme markedet ved at andre handler til kurser som for eksempel ligger på et kunstig høyt nivå.

- Det kan skade tilliten til hele markedet, og det er det vi først og fremst er opptatt av, sier Eikrem til DN.no.

Her kan du lese mer fra vår dekning av robotmanipulasjonssaken:

<b>Oslo Børs advarte mot robothandel </b>

<b>- Er jeg ugress Børsen vil luke bort? </b>

<b>- De må tåle å tape penger</b>

<b>- Dukket ikke opp på radaren</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.